Plaćanje putem mobitela i QR kodova sve popularnije

Unsplash/David Dvořáček

Plaćanje pomoću pametnih telefona i putem brzog načina plaćanja (QR – quick response) je u stalnom porastu, piše ictbusiness.info.

Plaćanje putem QR kodova će prema istraživanju Aksje Bloggena dosegnuti vrijednost od 2.7 bilijuna američkih dolara do 2025. godine. Vrijednost transakcija na globalnoj razini je u prošloj godini dosegla vrijednost od 2.11 bilijuna dolara, a ove bi godine trebala doseći 2.21 bilijun dolara.

Korištenje mobilnih uređaja za razne načine plaćanja je iznimno popularno u istočnoj i jugoistočnoj Aziji. Očekuje se kako će u budućnosti ovakve transakcije činiti i do 80 posto ukupnih plaćanja malih potrošača. E-trgovine, odnosno  stranice za internetsku trgovinu za širenje ovakvog načina plaćanja koriste chatbotove. ‘Digitalni kuponi’, popusti i pogodnosti uz olakšanu i brzu kupnju polako mijenjaju tradicionalnu trgovinu.

Brojni Azijci su već prihvatili načine plaćanja putem QR kodova te se ističe kako će potencijal ove tehnologije dobiti dodatni poticaj kada će ona biti  snažnije predstavljena stanovnicima Sjeverne Amerike i Europe.

Komentiraj