Pješaci danas slave svoj dan i poručuju: ‘Pokrenite se!’

Svjetski dan pješaka je međunarodno priznati datum koji se diljem svijeta slavi i obilježava 5. listopada. Osnovni cilj mu je javnost i građane upozoriti na važnost kretanja, odnosno pješačenja, za zdravlje ljudskog organizma.

Pješačenjem se umanjuju prometne gužve, manje je vozila na ulicama što istodobno znači i manju količinu ispušnih plinova koji dospijevaju u atmosferu, čime se smanjuje zagađenje zraka i usporava globalno zagrijavanje planeta Zemlje. Stoga, moramo se kretati da bi bili zdravi!

Isto tako, zbog loših navika i načina života sve se češće pojavljuju bolesti tzv. Novog doba, a to su pretilost, stres, dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Zanimljiva je činjenica da je najbolji lijek za sve ove četiri bolesti upravo kretanje.

Pješake treba poštovati. Pješaci sačinjavaju veći dio čovječanstva. Više od toga – njihov bolji dio. Pješaci su stvorili svijet. Oni su sagradili gradove, podignuli  višekatnice,  uveli kanalizaciju i vodovod, popločili ulice i rasvjetlili ih električnim svjetiljkama. Oni su raširili kulturu po cijelome svijetu, pronašli tisak, izmislili barut, izgradili mostove preko rijeke, odgonetnuli egipatske hijeroglife, uveli neopasnu britvu, uništili trgovinu robljem i ustanovili da se od sojinih bobica može prirediti 114 ukusnih i hranjivih jela. A kad je sve bilo gotovo, kad je naša rođena planeta dobila prilično uređen izgled – pojavili su se automobili.

Komentiraj