PITAJTE SVOG LIJEČNIKA Američki FDA protivi se nekim pametnim satovima i prstenju za provjeru razine glukoze u krvi

Autor:

Pixabay

Pametni satovi i prsteni koji ne probijaju kožu nepouzdani su kada se radi o mjerenjima o razini glukoze u krvi, objavila je američka Uprava za hranu i lijekove.

Priopćenje FDA-e upozorava potrošače i njegovatelje da pametni satovi i prsteni koji ne probijaju kožu mogu uzrokovati pogreške u upravljanju dijabetesom i uzimanju ispravnih doza za različite lijekove.

Samo pametni satovi i prsteni koje je odobrila FDA, koji koriste mjerne uređaje koji probijaju kožu kako bi omogućili kontinuirano praćenje glukoze, daju točne podatke mjerenja koji su pouzdani, objavila je FDA.

“Ako vaša medicinska skrb ovisi o točnim mjerenjima glukoze u krvi, razgovarajte sa svojim liječnikom o odgovarajućem uređaju koji je odobrila FDA za vaše potrebe”, istaknuli su.

Oslanjanje na podatke dobivene od neovlaštenih pametnih satova i prstena može dovesti do uzimanja netočne doze inzulina, sulfonilureje ili drugih lijekova namijenjenih brzom snižavanju glukoze u krvi.

Nepouzdana mjerenja opasna su po život

“Uzimanje previše lijekova može uzrokovati opasno niske razine glukoze kod dijabetičara, što može uzrokovati mentalnu zbunjenost, komu ili smrt unutar nekoliko sati”, upozorila je FDA.

“Prodavači ovih pametnih satova i pametnih prstena tvrde da njihovi uređaji mjere razinu glukoze u krvi bez potrebe da ljudi ubodu prst ili probuše kožu”, ističe FDA. “Tvrde da koriste neinvazivne tehnike,” ali zapravo “ne testiraju izravno razinu glukoze u krvi”.

Deseci tvrtki proizvode uređaje koji se prodaju pod različitim markama, ali nijednom od onih koji ne probijaju kožu ne može se vjerovati, dodaje FDA.

Oni koji sumnjaju da su primili netočna očitanja ili su imali neželjenu reakciju zbog loših informacija od neovlaštenog pametnog sata ili prstena mogu prijaviti problem FDA-i ispunjavanjem odgovarajućeg obrasca za dobrovoljnu prijavu na mreži.

Tako prikupljeni podaci pomažu identificirati i bolje odrediti rizike povezane s upotrebom neodobrenih pametnih satova i prstenja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.