PISMO MARINA JURJEVIĆA SDP-OVCIMA: ‘Diskvalifikacije, vrijeđanja i osobni napadi u stranci neće se tolerirati’

 

Nakon potopa na parlamentarnim izborima i odstupanja Davora Bernardića s mjesta šefa SDP-a, za vršitelja dužnosti predsjednika najveće oporbene stranke imenovan je Zlatko Komadina. Istodobno, Peđa Grbin istaknuo je svoju kandidaturu za novog predsjednika stranke koja je, kako je rekao Grbin, u teškom stanju.

“Treba dokazati da socijaldemokracija ima perspektivu u Hrvatskoj”, poručio je Komadina s kojim se, barem u tom dijelu, slažu članovi stranke, no istodobno se od SDP-ovaca čuju različita razmišljanja o tome što treba učiniti i na koji način vratiti stranci ‘staru slavu’, a u javnom prostoru nagađa se tko bi trebao i mogao biti novi stranački vođa.

Marin Jurjević, nekada istaknuti član SDP-a i saborski zastupnik stranke, sada predsjednik Senata SDP-a Hrvatske  uputio je pismo članicama i članovima stranke u kojem ističe da u ovom trenutku interesi SDP-a moraju biti iznad bilo kojih i bilo čijih parcijalnih ili sektaških interesa.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Izbori za Sabor RH su završeni. SDP nije ostvario onaj rezultat koji je očekivao zbog čega se Davor Bernardić povukao s mjesta predsjednika SDP-a Hrvatske. To je odgovoran, demokratski čin koji zaslužuje naše poštovanje. Bilo kakvo obračunavanje kroz medije, diskvalifikacije, vrijeđanja i difamacije bilo koga od naših istaknutih ili bilo kojih drugih članova, objektivno, nanosi nepotrebnu štetu dignitetu i interesima Socijaldemokratske partije Hrvatske, a posebno ukoliko dolazi iz naših vlastitih redova.

Takvim ćemo se pojavama, ukoliko bi ih bilo, žestoko suprostaviti. Privremeni v.d. predsjednika SDP-a Hrvatske je Zlatko Komadina. Na svojoj prvoj slijedećoj sjednici Glavni odbor SDP-a Hrvatske će započeti proceduru raspisivanja unutarstranačkih izbora koji bi se trebali održati krajem rujna ove godine. Vrijeme koje je pred nama trebamo iskoristiti za konsolidiranje naših redova, analiziranje situacije u kojoj se SDP našao nakon ovih izbora i što kvalitetniju organizaciju unutarstranačkih izbora.

Uvjereni smo kako će, u ovom postizbornom periodu, svi naši članovi i članice odgovorno djelovati štiteći prije svega temeljne stranačke interese. Interesi SDP-a Hrvatske moraju biti SUPREMA LEX, naš Vrhovni Zakon. Taj zajednički interes mora biti iznad bilo kojih i bilo čijih parcijalnih ili sektaških interesa. Osobni integritet i dostojanstvo svakog našeg člana, kandidata i stranke kao cjeline, pri tome moraju biti potpuno zaštićeni. Od svakog člana stranke zato tražimo da poštuje ta načela. Nikakve diskvalifikacije, vrijeđanja ili napadi na osobnoj razini bilo kojeg našeg člana ili kandidata nikako ne mogu biti tolerirani u SDP-u. Očekujemo od svih kandidata da vode međusobno fer natjecanje i da na kraju u demokratskoj proceduri budu izabrani oni koji zasluže najveće povjerenje našeg članstva. Nakon toga, ujednjeni oko istih ideja socijalne pravde i razvoja, zajedno s novoizabranim rukovodstvom SDP-a moramo uraditi sve da Hrvatska postane zemlja jednakih, sretnih i zadovoljnih ljudi oslobođenih lanaca korupcije koji stežu naše cijelo društveno biće ne dajući mu disati.

SDP je stranka koja je oduvijek njegovala najviše demokratske standarde u svom unutarstranačkom ustrojstvu i u svom radu. Na to smo s pravom ponosni. Svojim ponašanjem u ovom postizbornom periodu i u periodu priprema i provođenja unutarstranačkih izbora, pokažimo svima da smo ujedno i stranka koja je uvijek njegovala najviše civilizacijske standarde u međusobnim odnosima svojih članova jer to je u samoj biti naše ljudske i socijaldemokratske orijentacije. Bilo kakvo drugačije ponašanje, koje bi odstupalo od ovih naših osnovnih i davno usvojenih vrijednosti, razumjeli bi kao protustranačku aktivnost koja direktno nanosi štetu najvišim interesima SDP-a Hrvatske”, napisao je Jurjević stranačkim kolegama.

Komentiraj