‘Pioneer’, prvi moderan električni automobil, postizao je brzinu od 80 km/h

Screenshot YouTube

Američka tvrtka Nic-L-Silver Battery Company je u siječnju 1960. godine predstavila prvi moderan automobil i kabriolet model na električni pogon. Fotografije modela ‘Pioneer’ možete pogledati ovdje.

U časopisu Sports Cars Illustrated se tad isticalo da bi ovo vozilo nakon izlaska iz pogona trebalo oformiti novo tržište automobila.

Kompanija iz Santa Ane u Kaliforniji je svakako bila predvodnik današnjeg održivog trenda u industriji, jer se već tad naglašavalo da ovakvi i slični modeli ne troše benzin i bilo bi to jedno od rješenja za zaustavljanje globalnog zagađenja.

Model Pioneer je bi samo jedan od modernih koncepata u razdoblju 50-ih i 60-ih godina.

Kabriolet model s dva sjedala je bio izrađena od laganog fiberglasa, baterije je konstruirala tvrtka Nic-L-Silver, a dva elektromotora su postizala maksimalnu brzinu od 80 km/h. Pioneer  je s jednim punjenjem mogao preći put od 160 kilometara.

U časopisu se isticalo da je ovo vozilo vrlo udobno, a moglo bi služiti kao “drugi automobil u obiteljskoj garaži”. Održavanje vozila je jednostavno i jeftino, jedino se mora steći vozačko iskustvo kod upravljanja i punjenja.

Komentiraj