Piloti iz Zemunika na Pilatusima ostvarili 60 000 sati naleta

Piloti Eskadrile aviona iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku ostvarili su 60.000 sati naleta na avionima Pilatus bez ijednog ozbiljnijeg incidenta od nabavke aviona 1996. do danas.

To je potvrda stručnosti i visokih standarda obučenosti i sposobnosti pilota i zrakoplovnih tehničara koji brinu za održavanje i ispravnost 17 aviona Pilatus PC-9M kojima je opremljena Eskadrila aviona u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, priopćeno je u četvrtak iz te vojne baze povodom ostvarenih 60.000 sati naleta.

Zapovjednik Eskadrile aviona pukovnik Robert Ribarić istaknuo je kako su sve generacije hrvatskih vojnih pilota aviona završile školovanje na Pilatusu.

“Riječ je o jednom od najboljih školskih aviona u svijetu, a današnji ostvareni nalet od 60.000 sati potvrda je kako je Hrvatska vojska izabrala sjajan avion koji se pokazao uistinu vrhunskim za obuku hrvatskih vojnih pilota. Zasigurno najbolji promotori mogućnosti aviona, ali i sposobnosti hrvatskih pilota predstavljaju piloti Krila Oluje, rekao je Ribarić.

Uz Pilatuse, Eskadrila aviona ima i pet aviona ZLIN-242 L koji služe za selekcijsko letenje i početnu fazu obuke kadeta.

Na avionima Pilatus provode se svi razdjeli obuke u školovanju pilota aviona, a eskadrila je na istom avionu uspješno provela i obuku 38 pilota iz Sultanata Oman.

Također, avionima Pilatus eskadrila sudjeluje u zračnoj potpori Obalnoj straži te u potpori obučnih i vježbovnih aktivnosti drugih postrojbi Hrvatske vojske.

Šezdeset tisućiti sat naleta izveli su zapovjednik Eskadrile aviona pukovnik Ribarić i kadet na obuci za vojnog pilota Bruno Bulum, koji su pritom letjeli na avionu oslikanom posebnim oznakama i obilježjima, stoji u priopćenju.

Komentiraj