Piletić najavio promjenu u reguliranju međudržavnih posvojenja

Autor:

11.01.2023., Zagreb - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletic dao je izjavu za medije. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je kako će se u budućem reguliranju međudržavnih posvojenja provjeravati autentičnosti stranih sudskih odluka te jesu li potencijalni posvojitelji upisani u registar potencijalnih posvojitelja RH.

Tijekom posjeta Osijeku Piletić je odgovarao na upite novinara u kojoj je fazi rad na zakonskom reguliranju međudržavnih posvojenja te je izvijestio kako je njegovo Ministarstvo ovaj tjedan poslalo jasan i koncizan prijedlog Ministarstvu pravosuđa, koje je nositelj Zakona o međunarodnom privatnom pravu, a koji također regulira priznavanje stranih sudskih odluka.

“Tamo smo jasno rekli ono što je i bila preporuka Vrhovnog suda, nakon ovog recentnog događaja s našim državljanima u Zambiji, da će zakonska obveza kod priznavanja stranih sudskih odluka o međudržavnom posvojenju biti provjera autentičnosti tih stranih sudskih odluka, putem međunarodne pravne pomoći”, pojasnio je Piletić.

Ističe kako će sudovi, u procesu priznavanja strane sudske isprave, kontaktirati Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i obitelji, kako bi detektirali jesu li potencijalni posvojitelji u procesu međudržavnog posvojenja upisani u registar potencijalnih posvojitelja RH.

Ukoliko ta dva koraka budu prihvaćena i ispravna, onda dolazimo do trećeg koraka, gdje će pravomoćna presuda biti dostavljena našem Ministarstvu, kako bi posvojitelji koji su zasnovali posvojenje bili upisani u registar posvojitelja RH, zaključio je ministar Piletić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.