Tonino Picula

PICULA "Napravili smo velik posao za otočane, radit ćemo i dalje"

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula u utorak je bio uvodničar i moderator završne Konferencije Međuskupine za mora, rijeke, otoke i obalna područja EP, kojoj je i podpredsjednik.
“Jedan od osnovnih ciljeva djelovanja naše Međuskupine je eliminacija čimbenika koji utječu na diskriminaciju otočana, kroz podršku boljim životnim uvjetima i razvoju uz pridržavanje standarda zaštite okoliša. Nakon petogodišnjeg djelovanja, od situacije gdje otoci nisu uopće bili na agendi EU, došli smo do osnivanja Tajništva za otoke EK, kojem smo osigurali i financijska sredstva za provedbu projekata energetske tranzicije kroz Inicijativu za čistu energiju EU otoka. Europski je parlament usvojio i prvu rezoluciju o posebnom položaju otoka. Pred nama je još veliki posao, ali otoci su sad trajno postali dio politika Europske unije”, istaknuo je Picula u uvodnom govoru.
Od osnivanja Međuskupine, njezini su članovi, s Piculom kao inicijatorom osnivanja i potpredsjednikom, uspjeli osnovati Inicijativu za čistu energiju otoka EU, Tajništvo za otoke pri Europskoj komisiji, osigurati financijska sredstva za provedbu projekata u vrijednosti 12 milijuna eura, kao i uspostavljanje funkcije posebnog izaslanika za maritimne politike. Založili su se za program Misija: Zdravi oceani u sljedećem financijskom okviru Horizon Europe, za maritimnu dimenzju idućeg programa Invest EU te zatražili djelotvorniju zaštitu oceana u sklopu Pariškog sporazuma za zaštitu okoliša.

Tonino Picula

Brendan Devlin, savjetnik u Općoj upravi za energiju Europske komisije, stručnjak za reformu tržišta električne energije i integraciju tržišta, odgovoran za europske otoke, posebno se osvrnuo na rad Picule. “U ime Međuskupine, zahvaljujemo ti na angažmanu za unaprjeđenje kvalitete života više od petnaest milijuna europskih otočana, jer će nakon ovog saziva Europskog parlamenta za nama ostati opipljivi i stvarni rezultati rada za otoke”, kazao je.
Europska unija je danas globalni lider u maritimnim politikama, zahvaljujući Direktivi za maritimno prostorno planiranje, izvrsnim institutima za istraživanje, inovativnim plavim poduzećima i regionalnoj suradnji u primorskim regijama.
Ukupna je duljina obala Europske unije sa svojim otocima sedam puta duža od one Sjedinjenih Država, što je čini najvećim pojedinačnim svjetskim maritimnim područjem. To doprinosi otvaranju novih radnih mjesta, proizvodnju hrane, ekonomski rast i regulaciju klime. Kako bi i dalje imali koristi od naših oceana, mora i rijeka, EU mora pronaći ravnotežu između korištenja njihovih ekonomskih mogućnosti i zadržavanja zaštićenih i zdravih okoliša.

Komentiraj