Petković: “Zadnjih nekoliko godina balkanski narkokarteli su postali prioritet u EU”

Pomoćnik ravnatelja HZJZ-a  za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković, osvrnuo se na međunarodnu akciju protiv švercera kokaina iz Južne Amerike.

U Hrvatskoj je zbog toga uhićeno 10 osoba te ih se tereti za preprodaju preko 600 kilograma kokaina za 17 milijuna kuna.

“Radi se zasigurno o najvećim količinama i zapljenama. Desetak ljudi je uhićeno i treba čestitati hrvatskoj policiji. Međunarodne operacije takvog tipa iziskuju jako puno vremena, resursa, a puno koštaju, ali su rezultati vidljivi. To je trend zadnje dvije do tri godine kad Europa pokušava reagirati na problematiku droga.

Zadnje dvije do tri godine imate veliku proizvodnju kokaina koji se plasira na europsko tržište i europske kriminalne organizacije su na neki način postale vrlo nasilne i proizvode enormnu količinu novca. Radi se o poslu od 30-ak milijardi eura”, komentirao je Petković za RTL.

O balkanskim kartelima

Petković dodaje da se na prodaji kokaina može zaraditi pet do 10 puta više. Upozorio je da je bitno ono što se dogodilo unatrag tri godine.

“Balkanski karteli su počeli raditi ‘door to door’ operacije, prva ruka. Kupovali su direktno robu od proizvođača, transportirali je i plasirali na europsko tržište. Isto tako treba kazati da su taj cjelokupni posao kontrolirali i zarada je bila zbilja enormna i količine su rasle.

Zadnje tri godine je od 1800 tona proizvodnja otišla na dvije i pol do tri tisuće tona. Rastu i zaplijene. Prošle godine je u Antwerpenu zaplijenjeno 110 tona kokaina”, kazao je.

“Zadnjih nekoliko godina balkanski narkokarteli su postali prioritet u EU. Za vrijeme našeg predsjedanja EU-om se počelo razgovarati o tome. Hrvatska policija ima bolja saznanja na koji način to sve funkcionira. Kriminalci s ovih područja su dobro povezani, dobro surađuju, i to rezultira time da su već zauzeli primat u krijumčarenju kokaina.

Radi se o enormnoj zaradi, u Europi se kreće do 10 milijardi eura. Ako razgranate hobotnicu, teško ćete je zaustaviti. Policija radi svoj dio, pravosuđe svoj, ali dok god je ogromna količina novca u opticaju, uvijek će biti netko tko će tu drogu proturiti”, rekao je.

O Darku Šariću

Ponovo je uhićen srpski narkobos Darko Šarić, nedavno pušten u kućni pritvor nakon što je više od 10 godina bio u zatvoru. Osuđen je zbog droge. Petković je komentirao koliko je Šarićeva kriminalna grupa jaka.

Petković se osvrnuo i na navode da je Šarić iz zatvora preko aplikacije SKY vodio cijelu operaciju. Kaže da je sve moguće, ali da bi bilo čudno da je rukovodio iz zatvora.

“Svaka aplikacija koja je stvorena može se dekriptirati. Nema sigurnog načina komunikacije. Bitno je da je alarm za uzbunu počeo zvoniti onog trenutka kada su se počela događati ubojstva na europskim ulicama. Krijumčarenje se kolik-toliko toleriralo”, komentirao je.

Komentiraj