Peti Maraton kratkometražnih filmova 21. prosinca diljem Hrvatske

nacional

Na najkraći dan u godini, 21. prosinca, u dvadesetak kina diljem Hrvatske održat će se peto izdanje Maratona kratkometražnih filmova, koji slavi kratku filmsku formu.

Uz besplatan ulaz na sve projekcije, prikazat će se 37 filmova, među kojima i mnoga novija, na filmskim festivalima nagrađivana ostvarenja.

Program ovogodišnjeg Maratona održava se u četiri programa – “Hrvatski maratonci 1 i 2” posvećeni su recentno nagrađivanim hrvatskim kratkim filmovima, dok “Domaći mali maratonci” i “Europski mali maratonci” donose animirane naslove namijenjene najmlađim gledateljima.

Za prva dva programa najavljene su projekcije deset filmova različitih rodova – “Gamer Girl” Irene Jukić Pranjić, “Oni samo dolaze i odlaze” Borisa Poljaka, “U plavetnilo” Antonete Alamat Kusijanović, “Tanja Jasne Nanut, “Trip” Marka Meštrovića, “Siguran let” Alda Tardozzija, “Čistačica” Matije Vukšića, “Blink” Jakova Labrovića, “Noćna ptica” Špele Čadež i “Manivald” Chintis Lundgren.

U druga dva programa prikazat će se, također nagrađivani filmovi s animirane scene. rvatski program program predstavit će serijal s osam animiranih filmova “Koyaa i nestašni predmeti” Kolje Sakside i “Ježevu kuću” Eve Cvijanović, a europski animirane filmove iz Nizozemske (“Malo logike”), Slovenije (“Lasica”), Italije (“Dobro jutro mjeseče”), dva filma iz Francuske (“Dva prijatelja” i “Malena lija”) te po jedan iz Hrvatske (“Medo trapavko”), Portugala (“Ginjas) i Španjolske (“Životna priča”).

Filmovi će se prikazati u kinima od Slatine i Nove Gradiške, preko Rijeke, Zagreba, Samobora do Hvara, Korčule.

Osim u kinima, Maraton će se ove godine godine održavati i na internetskoj stranici Hrvatskog audiovizualnog centra – u online programa prikazat će se presjek kratkometražnih uspješnica s prošla četiri izdanja Maratona ‘kratkiša’, najavljeno je iz tog centra.

Inicijativu Najkraći dan pokrenuo je 2012. Francuski nacionalni centar za film u suradnji s Agencijom za kratki film, a nakon velikog uspjeha pridružilo joj se ukupno 14 europskih zemalja.

Jubilarni peti Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji sa zagrebačkim Francuskim institutom i Kino mrežom.

Komentiraj