Petero kandidata u igri za nasljednika šefa VSOA-e čiju je smjenu pokrenuo Zoran Milanović

Autor:

Davor Puklavec, Kristina Stedul Fabac, Patrik Macek/PIXSELL

Otkrivamo tko se sve spominje u utrci za mjesto novog ravnatelja VSOA-e, nakon što je pokrenuta smjena dosadašnjeg ravnatelja Ivice Kindera zbog nezakonitog trošenja državnog novca unutar VSOA-e, što je prvi hrvatskoj javnosti još u srpnju otkrio Nacional

Počela su žestoka lobiranja za nasljednika Ivice Kindera na čelu Vojne sigurnosno obavještajne agencije. Postupak Kinderova razrješenja pokrenuo je prošlog tjedna predsjednik Zoran Milanović zbog nezakonitog trošenja državnog novca unutar VSOA-e, što je prvi hrvatskoj javnosti još u srpnju otkrio Nacional.

Tehnički gledano, kandidata za ravnatelja VSOA-e predlaže Ministarstvo obrane, a uz prethodnu suglasnost saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, ključni detalj oko imenovanja je supotpis predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Ako se njih dvojica ne usuglase oko predloženog kandidata, neće biti ništa od njegova imenovanja.

Upućeni vojni i sigurnosni izvori navode kako se kao kandidati za Kinderova nasljednika spominju već petorica kandidata. Trojici od njih sklon je, kako se navodi, ministar obrane Mario Banožić. Kao prvi među njima spominje se brigadir Željko Ljubas, koji je koncem siječnja 2019. preuzeo zapovjedništvo za obuku i doktrinu. Ljubas je tijekom vojne karijere obavljao niz zapovjednih i stožernih dužnosti u Hrvatskoj vojsci, dvaput je sudjelovao u NATO misiji u Afganistanu, višestruko je odlikovan.

Postupak Kinderova razrješenja pokrenuo je prošlog tjedna predsjednik Zoran Milanović, a novog kandidata, tehnički gledano, predlaže Ministarstvo obrane kojem je na čelu ministar Mario Banožić. FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Potom se među kandidatima spominje brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik uprave za obavještajne poslove glavnog stožera. On je tijekom 2018. preuzeo dužnost zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade nakon što je dotadašnji zapovjednik Denis Tretinjak imenovan načelnikom Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga. Validžić je u veljači javno istupio i za Novu TV komentirao angažman vojnih snaga u nekim civilnim projektima, nakon što je pažnju novinara te televizije privukao njihov angažman u gradnji nasipa, gašenju požara, pomaganju u obnovi i slično. Validžić je tada izjavio kako vojska nema kontakata s političarima, nego reagira na zapovijedi. A Mario Banožić naredio im je, među ostalim, izgradnju parkirnih mjesta za franjevce u njegovim rodnim Vinkovcima. Ali to Validžić nije htio detaljnije komentirati, nego je istaknuo kako su vojnici proteklih deset godina na terenu bili stotinjak puta te da je više od polovice zapovijedi potpisao bivši ministar obrane Damir Krstičević.

Treći kandidat za koga se navodi da ga je Banožić sklon podržati je brigadir Tomislav Krpan. Radi se o dugogodišnjem djelatniku Vojne sigurnosno obavještajne agencije. Nacional ga je još prije dvadeset godina spomenuo kao jednog od operativaca tadašnje vojne špijunske službe koji je sudjelovao u operaciji Kameleon, koju je otkrio upravo Nacional. Operativni plan provedbe OA Kameleon, nastao potkraj travnja 1998., predviđao je temeljito praćenja rada Misije OESS-a, Misije ECMM-a te OUN-a u Republici Hrvatskoj, posebno CIVPOL-a, Ureda UN-a za ljudska prava i UNHCR-a. U akciju špijuniranja međunarodnih institucija u RH koje su pratile stanje ljudskih i manjinskih prava, povratak prognanika te položaj i slobodu medija u RH, bila je uključena cijela hrvatska obavještajna zajednica. Plan radnji i mjera u Kameleonu predviđao je vrbovanje suradnika, tajnu kontrolu telefonskih razgovora, ugradnju prislušnih uređaja u Misije OESS-a, tajnu pratnju, tajno fotografiranje i videosnimanje, elektroničko djelovanje i djelovanje kroz medije. Međutim, legitimna špijunska akcija pretvorila se u politički skandal.

Ključni je detalj oko imenovanja novog ravnatelja VSOA-e, nakon Milanovićeva zahtjeva za smjenom bivšeg ravnatelja Ivice Kindera, supotpis predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, a ako se njih dvojica ne usuglase oko kandidata, ništa od njegova imenovanja. FOTO: Vjeran Zganec Rogulja, Davor Puklavec/PIXSELL

U akciji u koju su bili uključeni svi odjeli domaćih obavještajnih službi, SIS je kao vojna protuobavještajna služba provodio, kršeći hrvatske zakone, nadzor nad civilnim OESS-om. Miroslav Tuđman i Markica Rebić su preko lokalnih odjela SIS-a dopustili i nezakonite djela, poput provala u urede OESS-a i krađe njegove dokumentacije te upade u urede HHO-a i drugih nevladinih udruga. Akcija Kameleon se izrodila u sustavno špijuniranje i sukob sa svim domaćim i međunarodnim organizacija za zaštitu ljudskih prava, neutralizaciju građanskih inicijativa i kontrolu izbora, u korist HDZ-a i njegove pobjede na izborima 2000. Nacional je u ožujku 2000. objavio ispovijed SIS-ova špijuna Franje Tota u HHO-u i Glasu 99. U dokumentaciji koja je istražnom povjerenstvu MORH-a i UNS-a te Vojnostegovnom sudu stajala na raspolaganju bila su i Totova svjedočenja, a bilo je vidljivo da se SIS vrlo duboko umiješao u pitanja civilnog društva i političkog života. Međutim, Krpan tada nije bio obuhvaćen istražnim radnjama i ta afera, koja je godinama bila zataškavana, nije mu naštetila karijeri. Štoviše, godinama je napredovao, a aktualni ravnatelj VSOA-e Kinder želio ga je na poziciji jednog od svojih zamjenika.

Kao jedan od potencijalnih kandidata, koga su skloni podržati ljudi bliski Milanoviću, spominje se Damir Stručić. Stručić je bivši djelatnik VSOA-e, angažiran na Hrvatskom vojnom učilištu, kojem je 13. rujna 2010. prestala služba u VSOA-i. U rješenju o prestanku njegove službe navodi se kako je prije donošenja tog rješenja utvrđeno da je Stručić nesavjesnim obavljanjem poslova i povredom propisa kojima se uređuje rad VSOA-e onemogućavao obavljanje poslova iz djelokruga rada VSOA-e. Pukovnik Zdeslav Ivanković, tajnik VSOA-e, poslao je 2. ožujka 2011. Tomislavu Čulini, načelniku Uprave za ljudske resurse, očitovanje u kojem stoji: ‘’S obzirom na razloge prestanka službe pukovnika Damira Stručića, smatramo kako je neprimjereno imenovanoga rasporediti na ustrojbena mjesta unutar Inspektorata obrane, Vojne policije, te drugih ustrojstvenih jedinica koje provode zadaće vezane za sigurnosno-obavještajne poslove u okviru nadležnosti i djelokruga rada MORH-a i Glavnog stožera oružanih snaga’’. Kolokvijalno govoreći, takvo je očitovanje poslano jer je utvrđen niz zloporaba položaja i ovlasti koje je Stručić počinio, koje su sadržane u internim dokumentima VSOA-e. U jednom od tih dokumenata čija je kopija dana na uvid Nacionalu piše sljedeće:

‘’… Prema operativnoj procjeni VSOA-e temeljenoj na prikupljenim saznanjima, pukovnik Damir Stručić pokušava iskoristiti autoritet generala Marekovića i preko njega utjecati na ključne osobe u obrambenom sustavu, odnosno na medije i javnost, a u cilju diskreditacije VSOA-e i njenog članstva.’’

Validžić, koji kotira kao kandidat, izjavio je da vojska nema kontakata s političarima već reagira na zapovijedi, a ministar Banožić naredio je njegovoj brigadi izgradnju parkinga za franjevce u Vinkovcima

Umirovljeni general Marijan Mareković, bivši zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrova i zamjenik načelnika glavnog stožera, bio je savjetnik bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Jedan je od rijetkih koje je zadržao i predsjednik Milanović i to u svojstvu svog savjetnika za branitelje.

U istom dokumentu navodi se i niz drugih spornih detalja povezanih uz tadašnje Stručićeve sporne aktivnosti, a opisuju se i bliski odnosi s bivšim ministrom obrane, generalom Pavlom Miljavcem. Miljavac i Mareković spominju se kao ključne osobe koje su sklone zagovarati Stručićevo imenovanja na čelo VSOA-e.

Jedan vojni izvor navodi kako bi u kontekstu loših odnosa između predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića kao kompromisno rješenje mogao biti prihvatljiv bivši ravnatelj SOA-e Josip Buljević. Njemu trenutno ide kraju mandat ambasadora u Finskoj, a prije toga obnašao je niz istaknutih dužnosti. Osim što je bio ravnatelj SOA-e, obnašao je i dužnost ministra obrane, kao i savjetnika Kolinde Grabar-Kitarović za nacionalnu sigurnost. Osim toga, Buljević je civil, što bi moglo donijeti promjenu ozračja u bremenitu životu vojnih špijuna.

Rotacija na vrhu VSOA-e uslijedila je nakon što je Nacional tijekom ljeta otkrio veliki financijski skandal koji se nastojao zataškati. Veći broj zaposlenika VSOA-e, kako je javio Nacionalov izvor, pronevjerio je novac lažirajući troškove, nenamjenski trošeći iznose koje su dobivali za potrebe posjeta različitim vojnim misijama. Isti izvori naveli su da je tako nenamjenski potrošeno više od dva milijuna kuna.

Dokumenti pokazuju kako je ranije vodstvo VSOA-e smatralo da je Stručića naprimjereno imenovati unutar Inspektorata obrane, Vojne policije i drugih jedinica povezanih s obavljanjem obavještajnih poslova. FOTO: Nacional

Otkrio je to Ured vijeća za nacionalnu sigurnost i to prilikom rutinske kontrole, tvrdi izvor, ali ispostavilo se da se sve pokušalo zataškati. Potvrdila su to Nacionalu čak četiri neovisna izvora koja su i navela da su spomenuta zbivanja barem djelomično razlog zbog kojeg bivšem zamjeniku ravnatelja VSOA-e Ivici Komljenu zvanom Baća nije produžen mandat. Dio Nacionalovih izvora rekao je kako sumnja da u zataškavanju tog skandala sudjeluje i ravnatelj Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Valentino Franjić te da na njega pokušava utjecati Dragan Lozančić, bivši šef SOA-e i današnji savjetnik predsjednika Milanovića za obranu i nacionalnu sigurnost. Naime, Franjić je više godina bio Lozančićev pomoćnik u SOA-i.

U ljeto je Nacional pisao kako se sumnja da im je vodstvo VSOA-e, i to najmanje jedan od pomoćnika ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera, toleriralo lažno prikazivanje troškova za putovanja u vojne misije i da višak novca zadržavaju za sebe.

UVNS je rezultate nalaza bio dužan dostaviti DORH-u na daljnje postupanje, kako bi DORH otvorio istragu, ali tada niti UVNS, niti DORH nisu potvrdili je li nalaz poslan DORH-u i jesu li oni otvorili izvide ili istragu protiv vodstva i djelatnika VSOA-e.

Jedan od izvora bliskih VSOA-i za Nacional je bio rekao:

“Utvrđeno je da je veliki broj zaposlenika nenamjenski trošio sredstva, a sve je potpisao ravnatelj. Ured vijeća za nacionalnu sigurnost obavijestio je o rezultatima nadzora i ravnatelja VSOA-e Ivicu Kindera i tražio da ‘ukloni nedostatke’. Međutim, ovdje nije riječ o tome da treba ‘ukloniti nedostatke’, već o tome da je UVNS o svemu trebao izvijestiti DORH koji bi trebao provesti istragu.”

Ministar Banožić sklon je trojici kandidata. Kao prvi među njima spominje se brigadir Željko Ljubas, koji je koncem siječnja 2019. preuzeo Zapovjedništvo za obuku i doktrinu

Ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder, nakon što ga je šef UVNS-a Franjić izvijestio o rezultatima nadzora, zadužio je jednog od svojih pomoćnika da sve istraži jer, navodno, on o tim pronevjerama nije imao saznanja.

“Kad je Kinder zadužio jednog od svojih pomoćnika da sve istraži, djelatnici su se počeli sami javljati te su neki od njih već i priznali što su učinili i službeno potpisali priznanja”, rekao je jedan od sugovornika iz vojno-obavještajnih krugova.

Jedna od struja iz vojno-obavještajnih krugova čak nije skrivala svoj stav da nije točno da šef VSOA-e Ivica Kinder nije ništa o svemu znao, već tvrdi:

“U VSOA-i je izbila velika afera jer je Kinder sa svojih sedmero najbližih suradnika otuđio sredstva za posebne namjene u milijunskim iznosima, a bez valjanog radnog i dokumentacijskog pokrića. Osoba koja je provela tu cijelu operaciju obnaša dužnost pomoćnika ravnatelja za operativne poslove D. M., zatim je tu i načelnik sektora protuobavještajnih poslova I. I., voditelji ispostava R. R. i D. K. s podređenim operativcima.”

Nacionalov izvor rekao je i sljedeće:

“Taj isti Kinder, koji sebe predstavlja velikim poštenjakom, a za kojeg je već do sada UVNS pronašao niz propusta zbog kojih je x puta trebao biti smijenjen, prouzročio je aferu koju želi zataškati unutarnjim kadrovskim smjenama. Cjelokupna karijera, kao i sadašnja potpora Kinderu, leži u činjenici da je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost trebao poduzeti daljnje korake, ali ništa ne čini, a Kinder istovremeno pokušava sve prikriti i smanjiti štetu smjenama. A treba ih sve javno raskrinkati i prozvati”, rekao je Nacionalov izvor.

Jedan vojni izvor navodi kako Milanovićev savjetnik Mareković favorizira Damira Stručića, kojem je služba u VSOA-i prestala 2010. zbog nesavjesnog obavljanja posla i zloporabe položaja

I druga sigurnosno-obavještajna struja tvrdi da se afera pokušava zataškati s vrha te da ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder očito uživa zaštitu šefa UVNS-a Valentina Franjića, koji je u vrlo dobrim odnosima s Draganom Lozančićem, bivšim šefom SOA-e.

Kinder se, rekao je Nacionalov izvor, mogao komotno ponašati jer je izbio sličan skandal u prosincu prošle godine kada su osuđeni i bivši ravnatelj VSOA-e general-pukovnik Darko Grdić i njegov zamjenik, brigadni general Ognjen Preost uz više zaposlenika. Oni su osuđeni jer su, prema presudi, iskoristili svoj položaj i ovlast u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji protupropisno raspolažući sredstvima za posebne namjene i neosnovanim odobravanjem isplata. Bivši ravnatelj VSOA-e Grdić i njegov zamjenik Preost proglašeni su krivima jer su neosnovano odobravali isplate za osobne potrebe jedan drugome te tajniku kabineta ravnatelja Agencije i višem stručnom referentu u kabinetu ravnatelja Agencije.

Zbog toga je za Republiku Hrvatsku nastala šteta od najmanje 4,973.800 kuna. Grdić je, prema presudi, bio obvezan Republici Hrvatskoj nadoknaditi štetu od 1,56 milijuna kuna, Preost 3,032.800 kuna, a Lukinić 199.000 kuna.

U dokumentima vojno-obavještajne službe o spornom ponašanju bivšeg djelatnika VSOA-e pukovnika Damira Stručića, navodi se da je on pokušavao iskoristiti autoritet umirovljenog generala Marekovića. FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Vrhovni sud je krajem prošle godine pravomoćno osudio Grdića i Preosta na jedinstvenu kaznu od dvije godine i deset mjeseci zatvora, dok su tajniku kabineta ravnatelja VSOA-e pukovniku Zdeslavu Ivankoviću i zaposleniku VSOA-e Denisu Lukiniću potvrđene uvjetne osude na 10, to jest 11 mjeseci zatvora, uz rok kušnje tri odnosno četiri godine, dok je Tibor Mijo Kuljanić oslobođen odgovornosti.

Nacionalovi izvori iz vojno-obavještajnih krugova tvrdili su da je nevjerojatno o kakvim se dvostrukim standardima radi: dok su u spomenutom slučaju pravomoćno osuđeni bivši čelnici Agencije, donedavno se u VSOA-i izgleda događa puno eklatantniji primjer nezakonitosti, koji se pokušavao zataškati.

Naime, ovoga puta je modus operandi, prema tvrdnjama Nacionalovih izvora, bio ovakav: “Kad bi bio neki događaj ili bi se išlo u posjet nekoj stranoj vojnoj misiji, uzeo bi se dodatni novac za troškove. Netko bi uzeo, primjerice, 50 tisuća kuna, a potrošio 20 tisuća, ali bi ostatak zadržao sebi jer mu je netko od šefova rekao: Ne trebaš vraćati, ostavi sebi. Pritom oni tu razliku u novcu nisu pravdali nikakvim računima. Znači, sve je išlo bez računa. Ukupno je tako potrošeno oko dva milijuna kuna u četiri godine. Na primjer, djelatnici koji bi išli u posjet nekoj misiji napisali bi da su se vozili taksijem ili plaćali ručkove, iako im je tako sve bilo plaćeno.”

Nekoliko mjeseci nakon otkrića tih nezakonitosti Milanović je inicirao Kinderovu smjenu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.