Peter Revson, američki vozač, zvijezda ranih 70-ih, poginuo 22. ožujka 1974.

Autor:

Hemmings

Peter Jeffrey Revson rođen je 27. veljače 1939. u New Yorku, u obitelji koja je osnovala i vodila znamenitu kozmetičku korporaciju Revlon. Bio je nasljednik bogatstva vrijednog milijardu dolara, tadašnjih…

No za studentskih je dana Peter Revson otkrio kako ga više od života dokonog plejboja zanima brza vožnja trkaćih automobila. To ne znači da nije imao 10-metarski gliser i da nije izlazio s nekima od najljepših žena na svijetu, dakako. Dva tjedna prije smrti zaručio se s Marjorie Wallace, Miss svijeta 1973. No ono po čemu ga pamtimo rezultati su s trkaćih staza, oni koje mu nije donijelo bogatstvo, nego neprikosnoveni talent.

Uostalom, kako bi se usavršio ranih 1960-ih je preselio u Europu i nastupao na utrkama vozeći svoju Formulu Junior na prikolici koju je vukao stari pekarski kamiončić. U rodnoj je zemlji ostvario neke od najvećih uspjeha, bio je prvi Amerikanac koji je 1971. osvojio Can-Am seriju, s timom McLaren, a iste je godine bio najbrži u kvalifikacijama za Indy 500 i drugi na kraju utrke.

Pamti se i nastup na 12 sati Sebringa 1970., u kojem je s njim u paru bio legendarni glumac Steve McQueen, kad im je Mario Andretti, utrkom života, oteo pobjedu. No još je veću slavu ostvario u Formuli 1, gdje je u dvije uzastopne sezone, 1972. i 1973. završavao peti u prvenstvu, a pobjede na Velikim nagradama Velike Britanije i Kanade u drugom dijelu potonje sezone pokazale su kako je stasao u jednog od najboljih svjetskih vozača.

Premda je bio najbrži i najkonzistentniji vozač tima McLaren izgubio je mjesto za 1974. i prešao u Shadow. Momčad je imala brz, ali nepouzdan bolid i dobre kvalifikacije u prve dvije utrke nisu se materijalizirati kroz bodove. Na treningu za VN Južne Afrike, 22. ožujka 1974., na stazi Kyalami pukao je eksperimentalni titanski dio prednjeg ovjesa, bolid se zabio u zaštitnu ogradu i Peter Revson je poginuo.

Do danas ostao je posljednji vozač rođen u SAD koji je osvojio neku Veliku nagradu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.