Peskov: “Američke rakete dugog dometa ‘eskalirale’ bi sukob”

Autor:

epa10439913 Ukrainian rescuers work on a residential building hit in Russian overnight shelling in Kharkiv, Ukraine, 30 January 2023. At least one woman was killed and three people were injured in the shelling, according to the Ukrainian Emergency Service. Kharkiv and surrounding areas have been the target of heavy shelling since February 2022, when Russian troops entered Ukraine territory starting an armed conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis.  EPA/SERGEY KOZLOV

EPA/SERGEY KOZLOV

Rakete dugog dometa za koje se vjeruje da će biti uključene u nadolazeći američki vojni paket za Ukrajinu bi “eskalirale” sukob, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Pomoć, vrijedna 2,2 milijarde dolara, navodno prvi put sadrži projektile dometa do 150 kilometara.

Peskov je novinarima rekao da su SAD također uništile pravnu osnovu za Novi START ugovor o kontroli nuklearnog naoružanja između zemalja, ali je dodao da je sporazum i dalje “vrlo važan” za Rusiju, prenosi Sky.

Ugovor, koji je stupio na snagu 2011. i obnovljen 2021., ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava i njihovih vozila za dostavu koje dvije nacije mogu rasporediti.

To nije povezano s ratom u Ukrajini, ali Rusija je odbila dopustiti SAD-u da provede inspekcije na njezinom teritoriju usred rastućih napetosti između zemalja.

Peskov je pozdravio ponudu ruske tvrtke da plati pet milijuna rubalja prvim vojnicima koji su uništili ili zarobili tenkove Abrams američke proizvodnje ili njemačke Leoparde 2, koje su nedavno obećali ukrajinski saveznici. “Već smo rekli da će gorjeti. Uz takve poticaje, mislim da će biti još više entuzijasta”, rekao je.

“Nije bilo planova da predsjednik Vladimir Putin razgovara s predsjednikom Joeom Bidenom”, zaključio je Peskov.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.