EPA/Ernesto Arias

Peruanski predsjednik podnio ostavku

Prvi peruanski potpredsjednik Martin Vizcarra, inženjer koji nije povezan s poslovnim krugovima ni s tradicionalnim političkim strankama, u petak preuzima predsjedničku dužnost od Pedra Pabla Kuczynskog koji je podnio ostavku zbog korupcijske afere.

Vizcarra koji je bio u posjetu Kanadi, doputovao je tijekom noći u Limu, gdje su ga dočekali desetci pristaša i darovali mu športski dres Perua koji se kvalificirao za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Nije dao nikakvu izjavu. Po ustavu, na dužnosti može ostati do isteka aktualnog mandata u srpnju 2021.

Prisegu treba položiti u parlamentu u 18.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Zastupnici su nešto ranije odlučivali o sudbini predsjednika na odlasku prihvativši ostavku Pedra Pabla Kuczynskog optuženog da je lagao o povezanosti s velikog brazilskom kompanijom BTP Odebrecht koja je u središtu golemog korupcijskog skandala u koji je umiješan dio latinskoameričke političke klase.

“Ostavka se prihvaća”, rekao je predsjednik parlamenta Luis Galarreta (oporba) nakon glasovanja zastupnika kojih je 105 bilo za, 11 protiv i četiri su bila suzdržana.

Kuczynski (79), bivši bankar Wall Streeta, u srijedu je podnio ostavku.

I dvojica njegovih prethodnika, Ollanta Humala i Alejandro Toledo optuženi su za umiješanost u skandal. Prvi je u pritvoru, a drugi je pobjegao u Kaliforniju. Peru je u četvrtak izdao zahtjev za izručenje koji će uputiti američkim vlastima.

Ova politička kriza događa se u lošem trenutku, nekoliko tjedana prije američkog susreta na vrhu 13. i 14. travnja u Limi, gdje se očekuje dolazak tridesetak predsjednika država, pa tako i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Komentiraj