Pero Lučin: “Učinak cjepiva vjerojatno neće biti dugotrajan”

Znanstvenik s Medicinskog fakulteta u Rijeci Pero Lučin u subotu je za Dnevnik HRT-a komentirao epidemiološku situaciju. U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 2.046 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Udio pozitivnih gotovo je 20 posto. Preminulo je 49 osoba, a u bolnicama je 2.210 pacijenata, od kojih 246 na respiratoru.

O preporuci da se samo jednom dozom cijepe oni koji su preboljeli koronavirus kaže da je to ispravna preporuka. “Imunološki odgovor na infekciju odvija se u dva koraka. U prvom koraku se događa prepoznavanje senzibilizacije razvoja odgovora, a u drugom koraku pojačanje. Svi koji su već imali bolest prošli su prvu fazu i trebaju drugu fazu, a to je pojačati imunološki odgovor cijepljenjem. Oprez treba kod onih koji su bili asimptomatski ili su imali blagu kliničku sliku. Kod njih treba provjerili je li došlo do imunizacije”, rekao je Lučin.

Dodao je da ćemo tek nakon godinu dana moći reći koliko imunost stvorena s cjepivom djeluje, ali s obzirom kako ide kod inficiranih, učinak cjepiva, smatra, vjerojatno neće biti dugotrajan. O novozaraženima je rekao da da su brojevi preveliki i da je broj umrlih prevelik, te da će trebati tri – četiri tjedna da se vidi pravo smanjivanje. “Ohrabruje što se udio pozitivnih među testiranim smanjuje. To je uvijek bio dobar indikator da su stvari krenula na dolje u smislu prijave novih slučaja. Treba biti oprezan i pridržavati se mjera”, rekao je Lučin.

“Treba omogućiti cijepljenje svima i to što prije. I ljudima izvan bogatijeg i razvijenijeg svijeta. To je jedini put da se epidemija obuzda, a i onda će trebati dugo da se uspostavi suživot s virusom”, zaključio je znanstvenik.

Komentiraj