Pentagon kaže da je rat u Ukrajini “previše fluidan” da bi uključio dodatna sredstva iz proračuna za 2024. godinu

Autor:

Pixabay

Zahtjev Pentagona za proračun od 842 milijarde dolara za 2024. ne uključuje dodatna sredstva za Ukrajinu u njezinom ratu protiv Rusije zbog nepredvidivosti i dugotrajnosti sukoba, rekli su američki dužnosnici dok su izvještavali o detaljima zahtjeva.

Visoki vojni dužnosnik rekao je novinarima da proračunski zahtjev Pentagona za fiskalnu godinu 2024. sadrži 300 milijuna dolara za Inicijativu za sigurnosnu pomoć Ukrajini “koja je uvijek bila u proračunu”, ali inače “ovdje nema drugih sredstava za Ukrajinu”.

“Ako rat u Ukrajini bude i dalje trajao u 2024. godini, očekuje da ćemo to riješiti nepredviđenim izdacima ili dodatnim financiranjem, što je način na koji se svaka hitna operacija rješavala zadnjih pedesetak godina u ovoj vladi”, dodao je. “Dakle, ovo nije ništa drugačije. Sve je previše fluidno za nas da stavljamo bilo što projicirajući za 2024. godinu, o tome kakva bi situacija mogla biti”, piše CNN.

Dužnosnik je naglasio da izostanak dodatnog financiranja “ni u kojem obliku ili formi ne znači da rat u Ukrajini nije važan.”

Od početka ruske invazije prije više od godinu dana, SAD je Ukrajini dao otprilike 30 milijardi dolara pomoći. Proračun Bijele kuće, objavljen prošli tjedan, uključivao je 6 milijardi dolara od Pentagona i State Departmenta za Ukrajinu i druge europske saveznike.

Iako Pentagonov proračun ne uključuje dodatno financiranje posebno za Ukrajinu, on uključuje povećanje od gotovo 6 milijardi dolara za financiranje streljiva i gotovo 5 milijardi dolara za “prilagodbu zbog rastuće prijetnje” u Europi.

Govoreći o streljivu, visoki američki vojni dužnosnik je pojasnio: “To nije kopneno streljivo. Radi se o mornaričkim udarnim raketama, standardnim raketama, AMRAAM, takvim stvarima.”

Stavke koje pripadaju pod višegodišnje ugovore su napredne rakete zrak-zrak srednjeg dometa (AMRAAM), protubrodske rakete dugog dometa (LRASM) i zajedničke rakete zrak-zemlja produženog dometa ( JASSM-ER).

Upitan zašto Pentagon nije mogao odobriti istu vrstu ugovora za stvari kao što su raketni sustav Patriot i navođeni višecijevni raketni sustav (GMLR) za kojima je velika potražnja u Ukrajini — dužnosnik je rekao da je “dobiti višegodišnji ugovor teže nego što izgleda“.

Zahtjevi za streljivo unutar golemog proračuna uključuju 5,6 milijardi dolara za streljivo, 17,3 milijarde dolara za taktičke projektile, 7,3 milijarde dolara za strateške projektile i 0,6 milijardi dolara za tehnološki razvoj. Također uključuje više od milijardu dolara za industrijsku bazu streljiva u nastojanju da se “modernizira i proširi njezin kapacitet”.

Zahtjev za proračun, objavljen danas, daje prednost Kini kao “najvažnijem izazovu za SAD” i previđa nešto više od 9 milijardi dolara za Pacifik, odnosno ulaganje u dalekometne projektile te obuku i razmjenu informacija s drugim partnerima u regiji.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.