Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u ponedjeljak se sastala s potpredsjednicom ukrajinske vlade Ivannom Klympush-Tsintsadze i ponovila da Kijev kroz operativnu i tehničku pomoć ima punu podršku Zagreba na europskom putu, priopćeno je iz ministartva.

Ministrica Pejčinović Burić je na sastanku s Klympush-Tsintsadze, potpredsjednicom za europske i euroatlantske integracije, istaknula da Hrvatska pruža podršku Ukrajini na njezinom europskom putu, kroz operativnu i tehničku pomoć te prijenos iskustava.

Pohvalila je napredak u provedbi reformi u Ukrajini, koje unatoč teškoj sigurnosnoj situaciji i izazovima, dobro napreduju i približavaju Ukrajinu euroatlantskim integracijama.

Pejčinović Burić i Klympush-Tsintsadze izrazile su zadovoljstvo suradnjom u okviru Radne skupine za suradnju RH-Ukrajina, radom Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju, kao i pozitivnim trendom u gospodarskoj razmjeni i turizmu, koji se očituje povećanjem broja gostiju iz Ukrajine, stoji u priopćenju.

Hrvatska ministrica kazala je da hrvatske tvrtke izražavaju spremnost za poslovanjem u Ukrajini i to u IT sektoru, energetskoj, farmaceutskoj, kemijskoj industriji i ostalim granama gospodarstva.

Tijekom susreta bilo je riječi o ukupnoj sigurnosnoj situaciji u Ukrajini i njezinom okruženju. Izražena je zabrinutost aktualnom situacijom u Azovskom moru i Kerčkim vratima, ruskim aktivnostima i daljnjom eskalacijom napetosti, koja je rezultirala ozljeđivanjem i zarobljavanjem ukrajinskih mornara, kao i blokadom ukrajinskih luka i sprječavanjem pomorskog prometa.

Ministrica Pejčinović Burić pozvala je na suzdržanost, poštivanje međunarodnog prava i sprječavanje daljnje eskalacije.  Poručila je da Hrvatska nastavlja snažno podupirati teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama.

Ukrajinska potpredsjednica se ranije u Banskim dvorima sastala s premijerom Andrejom Plenkovićem,  bivšim izaslanikom Europskog parlamenta za Ukrajinu.

Komentiraj