Pavić Šimetin: “Zaraza snažno raste, ali zbog cijepljenih očekujemo manje zaraženih nego ranije”

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ivana Pavić Šimetin izjavila je za dnevnik.hr da je zaraza koronavirusom porasla 75 posto u odnosu na stanje od prije dva tjedna, ali i ocijenila kako se očekuje manji broj zaraženih nego u prethodnom, trećem valu zaraze.

Hrvatska je danas evidentirala 1835 novozaraženih. Pavić Šimetin je objasnila da porast ima svoje objašnjenje. Primjerice, u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji porast broja novih slučajeva povezan je s povratkom građana na radna mjesta, dok se u Splitsko-dalmatinskoj županiji još uvijek organizira veliki broj događanja.

Na pitanje je li riječ o vrhuncu novog, četvrtog vala, odgovorila je kako se “teško može reći da je ovo vrhunac, zato što imamo jaku uzlaznu krivulju”. “To je nekakvih 75 posto porast u odnosu na ona dva tjedna prije toga. Možemo se nadati da će vrlo brzo doći vrhunac i da će onda brzo krenuti nizbrdo”, kazala je i dodala da vrhunac očekuju kroz nekoliko tjedana.

Ipak, očekuje se manji broj zaraženih nego u prethodnom valu. “Manji broj bi mogao proizaći jer je više od 50 posto odrasle populacije cijepljeno. Oni ipak će puno teže i rjeđe oboljeti, a ako se i zaraze daleko su manji ishodi da završe u bolnici ili sa težim oblikom kliničke slike.”

Od današnjeg broja novooboljelih, necijepljeno je 82 posto. Prošloga tjedna, 75 posto necijepljenih bilo je hospitalizirano i na respiratorima. “Daleko manji udio je onih koji su cijepljeni, i na respiratoru i hospitaliziranih”, komentirala je. Stožer civilne zaštite uskoro će početi objavljivati podatke o udjelu necijepljenih među zaraženima, hospitaliziranima i onima na respiratoru, dodala je.

Komentiraj