Pavić Šimetin: “Treba odabrati pravu masku za pravo okruženje, u školama trebaju platnene maske”

 

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin pojasnila je u utorak odluku HZJZ-a o skraćivanju izolacije s 14 na deset dana kod osoba s koronavirusom. Ističe da se ne radi o samoizolaciji.

“Deset dana se odnosi na one osobe za koje je test na korona virus bio pozitivan na početku, a onda s ozdravile. Dakle, ako nakon tog razdoblja nemaju znakova bolesti i zadnjih 24 sata nemaju temperaturu. No osobe koje su u samoizolaciji ili karanteni, dakle oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, i dalje moraju biti u samoizolaciji 14 dana”, rekla je Pavić Šimetin za HRT.

Govoreći o zaraženoj djeci u školama ili vrtićima naglašava da su se ona zarazila izvan tih institucija. Nije bila situacija da su se djeca međusobno zarazila u školi ili vrtiću. Naglasila je da se i u studentskim i učeničkim domovima treba pridržavati uobičajenih epidemiološkim mjera. “No, mora se priznati da se radi o tipu smještaja gdje lakše može doći do širenja zaraze koronavirusom. Budući da su oni dobro pripremili za ovu situaciju, nadamo se da neće doći do zaraze”, rekla je.

Govoreći o nošenju zaštitnih maski kazala je da je dvojba o maskama zbog toga jer naše društvo nije imalo iskustva s tim da bi se maske možda trebale nositi izvan bolnica, zdravstvenih okruženja. “Od tada do sada je trebalo sakupiti znanstvene dokaze o tome. Sada se zna da maske štite od kapljične infekcije i aerosola kojim se širi Covid-19. Bitno je masku pravilno koristiti. Također treba odabrati pravu masku za pravo okruženje. U školama trebaju platnene maske. One imaju određenu razinu zaštite, ali nije apsolutna”, rekla je.

Odgovarajući na pitanje o preporukama za cijepljenje protiv gripe u doba epidemije koronavirusa Pavić Šimetin kaže kako preporučuje cijepljenje rizičnim skupinama, osobama s kroničnim bolestima i starije životne dobi, kao i osobama koje su profesionalno u takvoj situaciji da lakše mogu doći u kontakt s gripom. Dodaje da će cijepljenje početi potkraj listopada.

Komentiraj