Pavić Šimetin: “Ovakvu situaciju dugo nismo imali, poštujte mjere, cijepite se”

Zbog velikog rasta zaraze koronavirusom, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ivana Pavić Šimetin pozvala je na povratak osnovnim mjerama zaštite, prenosi dnevnik.hr.

“Ovakvu situaciju već dugo nismo imali. Radi se o broju koji je 27 posto veći nego prošli tjedan. Nakon tri tjedna stagnacije imamo blagi porast, jučer je bilo 70 posto porasta u odnosu na isti dan prošli tjedan, a prekjučer je bilo 30 posto porasta. Veći porast zahtijeva da se svi vratimo osnovnim mjerama – distanca, pranje ruku, a posebno cijepljenje. Europska komisija već pravi razliku za cijepljene i necijepljene zemlje. U zemljama koje imaju niži cjepni obuhvat očekuje se porast hospitalizacija i porast smrtnih slučajeva”, navela je.

“Imamo i smrtne ishode i osobe na respiratoru. Među osobama koje su preminule, a u dobi su ispod 55 godina, radi se o osobama koje nisu cijepljene”, ponovila je.

Rekla je da je uvođenje COVID potvrda ubrzalo cijepljenje u zdravstvu. Ali kaže da se ipak najprije treba fokusirati na dijalog s građanima. “Radi se o četvrtom valu. Njegova visina, uspon, ali i dokad će trajati, ovisi o tome koliko je građana cijepljeno. S obzirom na to da ne možemo govoriti o nekom kolektivnom imunitetu, a dolazi hladnije vrijeme, počela je školska i akademska godina pa imamo brojke kakve imamo”, rekla je.

Komentirala je i slučaj pacijenta koji je pobjegao iz Klinike za infektivne bolesti. “U Hrvatskoj nema obaveznog liječenja, osim kada je osoba opasna za sebe ili druge. Ova osoba je opasna kao i svaka pozitivna osoba. Nema instance po kojoj bi se moglo zadržavati na prisilnom liječenju. Ali tada se morao držati propisa o kućnoj izolaciji. Kriterij za hospitalizaciju je narušeno zdravstveno stanje, a ne pozitivan rezultat. Nema prisilnih hospitalizacija”, rekla je.

Komentiraj