Patty Jenkins zbog honorara gotovo odustala od režije “Wonder Woman 1984”

U četvrtak, 24. prosinca, u hrvatskim se kinima počinje prikazivati film „Wonder Woman 1984“, nastavak filma „Wonder Woman“ iz 2017. godine koji je bio ogroman hit te je u kinima diljem svijeta zaradio 882 milijuna dolara. Oba filma režirala je Patty Jenkins koja će, kako je nedavno objavljeno, režirati i novi film iz franšize „Ratovi zvijezda“ pod nazivom „Rogue Squadron“.  Međutim, ono što je malo poznato, a o čemu je Patty Jenkins progovorila ovog tjedna gostujući u podcastu Happy Sad Confused, jest da je ona gotovo odustala od režije filma „Wonder Woman 1984“ zato što joj je bio ponuđen ponižavajuće mali honorar.

Film „Wonder Woman“ snimljen je za kompaniju Warner Bros koja posjeduje prava na ekranizaciju stripova izdavačke kuće DC Comics. Iako je film bio kino hit te je k tome dobio izvrsne ocjene od strane filmskih kritičara, bilo je neobično što se dugo vremena čekalo na potpisivanje ugovora s Patty Jenkins glede režije nastavka filma. Ubrzo se pročulo kako je problem u tome što Patty Jenkins želi iskoristiti svoju poziciju kako bi dobila veliki honorar prilikom snimanja nastavka. Sada je ona to i potvrdila i istaknula kako je gotovo odustala od režije filma jer čelnici kompanije Warner Bros nisu bili spremni platiti je onoliko koliko je ona mislila da zaslužuje.

„Bila sam spremna napustiti pregovore. Već sam bila na odlasku, čak sam im rekla kako ću otiću u drugi filmski studio i snimiti film za četvrtinu iznosa koji sam tražila“, izjavila aje Patty Jenkins koja je rekla kako je lako provjeriti koliki honorar imaju muški redatelji koji režiraju prvi film temeljen na stripu u usporedbi s honorarom koji je ona dobila za „Wonder Woman“. Naime, Patty Jenkins je priznala kako je do filma „Wonder Woman“ režirala male, nezavisne filmove, na kojima nije ostvarila nikakav profit. Podsjetimo, njen prvi film bio je „Čudovište“ iz 2004. za koji je Charlize Theron dobila Oscara za najbolju žensku ulogu. Kaže da se pomirila s takvim financijskom situacijom sve dok film „Wonder Woman“ nije postao velik hit. „Muški redatelji dobivali su sedam puta veći honorar od mene za svoj prvi film o superheroju. A na drugom filmu su opet bolje plaćeni od mene. Rekla sam ‘Ovo ne može biti istina. Ne mogu mi to raditi na filmu Wonder Woman’. I onda sam se odlučila boriti, bila sam mrtva ozbiljna“, objasnila je Patty Jenkins koja je, očigledno, na kraju izborila daleko veći honororar od onog koji joj je bio isprva ponuđen.

Komentiraj