Papa Franjo izbjegava raskošne ceremonije, želi biti pokopan izvan Vatikana

Autor:

EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT

Papa Franjo, koji je već pojednostavio brojne vatikanske raskošne ceremonije, odlučio je isto učiniti i s papinskim pogrebnim obredom i biti prvi u više od sto godina koji će biti pokopan izvan Vatikana.

Papa, koji će u nedjelju imati 87 godina, otkrio je planove za svoj pogreb u intervjuu za meksičku televiziju N+ u utorak navečer, povodom blagdana Gospe od Guadalupe.

Franjo je obznanio da s vatikanskim voditeljem ceremonija na pojednostavljenju dugih pogrebnih obreda koji su se koristili za njegove prethodnike.

Dodao je da je zbog svoje pobožnosti prema Mariji, Majci Božjoj, odlučio biti pokopan u rimskoj bazilici svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) gdje se tradicionalno odlazi moliti prije i nakon svakog inozemnog putovanja.

Sveta Marija Velika najveća je marijanska crkva u Rimu i jedna je od četiri velike ili papinske bazilike. Nalazi se otprilike kilometar od Koloseuma.

Više od stoljeća pape imaju posljednje počivalište u kripti ispod bazilike sv. Petra. Posljednji papa koji je pokopan izvan Vatikana je Lav XIII. kojem je posljednje počivalište u bazilici svetog Ivana Lateranskog.

Papa Franjo izbjegava raskoš

Od svog izbora 2013., Franjo je izbjegava grimiznu, krznom obrubljenu mocetu, a također ne nosi zlatni pektoralni križ, već je oko vrata zadržao isti izblijedjeli posrebreni križ koji je koristio kao nadbiskup Buenos Airesa . Ne obuva ni plišane crvene “ribarske cipele” koje su koristili njegovi prethodnici nego jednostavne crne cipele kakve je uvijek nosio i živi u Domu svete Marte umjesto u Apostolskoj palači.

Po intervjuu za meksičku televiziju, čini se da se Franjo oporavio od bronhitisa.

Često se smijao dok je razgovarao o temama poput svog zdravlja, migracija, odnosa s pokojnim papom Benediktom XVI. i planovima..

Rekao je da se nada da će sljedeće godine ići na tri putovanja, u Polineziju, Belgiju i svoju rodnu Argentinu, prvi put otkako je papa.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.