VODENI TOPOVI I BARIKADE U SRCU EU-a: Kaotične scene u Bruxellesu, traktori probili barijeru

Autor:

epa11181910 The first farmers arrive as police officers secure the European Quarter around the EU Commission Berlaymont building, as European farmers arrive to demonstrate on the side of a meeting of EU agriculture and fisheries ministers, in Brussels, Belgium, 26 February 2024.  EPA/OLIVIER MATTHYS

EPA/OLIVIER MATTHYS

Ogromna kolona traktora spustila se u Rue de la Loi u EU četvrti u Bruxellesu rano u ponedjeljak, prekinuvši promet u gradu u eskalaciji prosvjeda poljoprivrednika protiv zelene politike EU-a.

Stotine belgijskih farmera uputile su se prema kružnom toku Schuman, gdje se sastaju ministri poljoprivrede EU. U kaotičnim scenama, policija je postavila bodljikavu žicu ispred institucija EU-a i dočekala pobunjenu gomilu vodenim topovima, dok su prosvjednici palili gume, bacali gnojivo na ulice i prkosili policijskim barikadama.

Oko 900 traktora zagušilo je promet u dijelovima grada, nedaleko od ograđenog područja gdje se održavao sastanak ministara poljoprivrede EU-a o krizi u sektoru.

Neki su žalili za onim što vide kao polaganu smrt obrade zemlje. “Poljoprivreda. Kao dijete sanjaš o tome, kao odrastao umireš od toga”, rekao je jedan, prenosi AP.

 

 

Poljoprivrednici su bacili prikolicu s gumama nekoliko stotina metara od zgrade Europskog vijeća, a policija je dovela vodene topove prije nego što su hrpe gume zapaljene. Nekoliko traktora probilo se kroz jednu barijeru, poslavši policajce u jurnjavu, a policija je aktivirala i vodeni top.

 

 

Poljoprivrednici su u ponedjeljak prosvjedovali i u Madridu pozivajući EU da smanji birokraciju i odustane od nekih promjena u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (CAP).

“Nemoguće je izdržati ta pravila, oni žele da danju radimo na polju, a noću da rješavamo papirologiju, dosta nam je birokracije”, rekao je Roberto Rodriguez iz središnje pokrajine Avile.

“Novi CAP uništava nam živote”, rekao je Juan Pedro Laguna iz okolice Madrida. “Želimo proizvoditi kao što smo uvijek, ali oni ne žele da mi proizvodimo.”

Poljprivredna politika – “birokratsko čudovište”

Ministri poljoprivrede EU-a razmotrit će na sastanku u Bruxellesu novi skup EU prijedloga za ublažavanje pritiska na poljoprivrednike uključujući smanjenje poljoprivrednih inspekcija i mogućnost izuzeća za manje farme od nekih ekoloških standarda.

Njemački ministar poljoprivrede Cem Ozdemir rekao je da EU mora osigurati da poljoprivrednici mogu dobro zarađivati ako se odluče za bioraznolikost i zelene mjere, a za postojeću europsku poljoprivrednu politiku rekao je da je “birokratsko čudovište”.

“Prosječan poljoprivrednik provodi četvrtinu vremena za stolom”, rekao je.

Odgovarajući na prosvjede, EU je već ublažio neke dijelove Zelenog plana, izbacivši cilj smanjenja emisija u poljoprivredi iz klimatskog paketa za 2040.

EU je povukao i zakon o smanjenju upotrebe pesticida i odgodio cilj po kojem poljoprivrednici moraju dio zemlje ostaviti neobrađenom radi poboljšanja bioraznolikosti.

Morgan Ody, glavna koordinatorica organizacije poljoprivrednika La Via Campesina, rekla je na prosvjedu Bruxellesu da su za većinu poljoprivrednika problem prihodi.

“Riječ je o tome da smo siromašni i da želimo pristojno zarađivati”, rekla je. Pozvala je EU da uvede minimalne potporne cijene i da se povuče iz sporazuma o slobodnoj trgovini koji omogućuju uvoz jeftinijih stranih poljoprivrednih proizvoda. “Nismo protiv klimatskih politika. Ali znamo da nam za tranziciju trebaju više cijene proizvoda jer više stoji proizvoditi na ekološki način”, rekla je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.