PALESTINA TRAŽI ULAZAK U UN Američka izaslanica: Punopravno članstvo Palestincima neće donijeti državnost

Autor:

epa11041074 Members of the United Nations Security Council from the United States and the Russian Federation raise their hand to vote to abstain in regards to the amendment proposed by United Arab Emirates during a Security Council vote on two resolutions regarding the Israel-Hamas conflict in New York, New York, USA, 22 December 2023. The resolution by Russia failed, while the other drafted by the United Arab Emirates which 'calls for urgent steps to allow safe and unhindered delivery of aid to stricken civilians in the Gaza Strip,' was adopted, according to the UN.  EPA/SARAH YENESEL

EPA/SARAH YENESEL

Očekuje se da će Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak glasati o palestinskom zahtjevu za punopravno članstvo u UN-u, a taj potez neće voditi do rješenja izraelsko-palestinskog sukoba u vidu dvije države, rekla je američka izaslanica pri UN-u u srijedu.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield izjavila je u srijedu da ne vidi kako bi rezolucija UN-a koja preporuča da Palestina postane punopravna članica UN-a dovela do dvodržavnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

Thomas-Greenfield komentirala je to na tiskovnoj konferenciji u Seulu, upitana je li SAD spreman priznati zahtjev palestinskih vlasti za punopravno članstvo u UN-u.

“Ne vidimo da će donošenje rezolucije u Vijeću sigurnosti nužno dovesti do rješenja s dvije države koje će funkcionirati i napredovati”, izjavila je Thomas-Greenfield.

SAD podržava dvodržavno rješenje

Kazala je da je američki predsjednik Joe Biden kategorički rekao da Washington podržava dvodržavno rješenje i da radi na njegovoj što skorijoj provedbi.

Očekuje se da će Palestinska samouprava potaknuti 15-člano Vijeće sigurnosti da već u četvrtak glasa o nacrtu rezolucije kojom se preporuča da postane punopravna članica tog svjetskog tijela, rekli su diplomati.

Alžir, članica Vijeća sigurnosti, razaslala je nacrt teksta u utorak navečer.

Odbor Vijeća sigurnosti UN-a koji je razmotrio zahtjev “nije mogao dati jednoglasnu preporuku” o tome ispunjava li kriterije, prema izvješću odbora u utorak.

Zahtjev za punopravnim članstvom UN-a mora odobriti Vijeće sigurnosti, u kojem Sjedinjene Države imaju pravo veta, a zatim najmanje dvije trećine Opće skupštine od 193 članice.

Nije mnogo postignuto u ostvarenju palestinske državnosti od potpisivanja sporazuma iz Osla između Izraela i Palestinske samouprave početkom 1990-ih.

Među preprekama je širenje izraelskih naselja, a izraelski izaslanik u UN-u Gilad Erdan kaže da Palestinska samouprava nije ispunila potrebne kriterije.

Palestinska samouprava, na čelu s predsjednikom Mahmoudom Abbasom, ima ograničenu vlast na Zapadnoj obali. Hamas je 2007. zbacio Palestinsku samoupravu s vlasti u Pojasu Gaze.

TREBA DJELOVATI… Sloveniji i Španjolskoj prioritet je priznanje palestinske države

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.