Pahor i Duda u Varšavi za kandidatske statuse Ukrajine i BiH

Ljubljana i Varšava smatraju da Ukrajina, ali i BiH,  zaslužuju dobiti status kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, složili su se u petak u Varšavi poljski predsjednik Andrzej Duda i slovenski Borut Pahor koji boravi u službenom posjetu Poljskoj.

Kako javljaju slovenski mediji, oni smatraju da Ukrajini treba i dalje omogućiti humanitarnu i vojnu pomoć u obrani od ruske invazije te da na Moskvu i dalje treba vršiti pritisak sankcijama. Podržali su i dodjelu statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u Bosni i Hercegovini.

Duda je na konferenciji za novinare s Pahorom kazao  da su razgovarali o humanitarnoj i vojnoj pomoći Ukrajini, budućnosti EU-a, ali i ulasku Švedske i Finske u NATO savez.

Pahor je rekao da je pred rusku invaziju na Ukrajinu iskreno smatrao da poljski predsjednik “pretjeruje” u svojim upozorenjima o prijetnji pred kojom će se naći i Europa, ali da se pokazalo kako su upozorenja iz Poljske bila točna.

“Dugo smo smatrali da su upozorenja poljskog predsjednika pretjerivanje kada je riječ o namjerama i ambicijama Rusije, ali se pokazalo da se agresija dogodila, te su mi analize poljskih prijatelja sada vrlo značajne i dobro ih razumijem”, kazao je Pahor, pohvalivši Poljsku koja je odlično prihvatila izbjeglice iz Ukrajine.

Pahor je rekao da Slovenija za razliku od Poljske “nikad nije bila pod ruskom okupacijom”, te je prije invazije Moskve na susjednu državu s Ruskom Federacijom nastojao uspostaviti dobre odnose.

“No, simpatije su se zbog invazije preokrenule i ne razumijemo ono što Rusija radi”, kazao je slovenski predsjednik.

Komentiraj