Pad aktivnosti u industriji eurozone produbljen u listopadu

Autor:

Pixabay

Pad proizvodne aktivnosti u eurozoni produbljen je u listopadu, uz tvrdokorno slabu potražnju i smanjenu nabavu sirovina u kompanijama, pokazalo je u četvrtak izvješće S&P Globala.

Konačni indeks menadžera nabave u eurozoni (PMI) pao je u listopadu za 0,3 boda u odnosu na rujan, kliznuvši na 43,1 bod, najnižu razinu u tri mjeseca, objavila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješće za S&P Global.

Vrijednost indeksa zadržala se tako ispod 50 bodova 16. mjesec zaredom, signalizirajući pad aktivnosti, ističu u HCOB-u.

“Trend u proizvodnom sektoru eurozone u posljednje je dvije godine nalik spustu saonicama po stazi punoj hupsera”, rekao je Cyrus de la Rubia, glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke.

Potražnja se smanjila i u listopadu, osamnaesti mjesec zaredom, a kompanije su znatno smanjile i nabavu, procjenjujući, prema vrijednosti indeksa, da im neće baš trebati puno sirovina.

Kontinuirani pad novih narudžbi i smanjena nabava signaliziraju da ne treba očekivati preokret u skorije vrijeme, ocijenio je De la Rubia.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.