Ovo su četiri najveća predmeta koja čekaju Turudića

Autor:

13.03.2019., Zagreb - Predsjednik Zupanijskog suda u Zagrebu Ivan Turudic. "nPhoto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Sandra Simunovic/PIXSELL

Kad konačno preuzme funkciju, prvi čovjek pravosuđa, novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić mogao bi zatražiti da mu se na stol donesu tri predmeta – Agrokor, Janaf i Dragan Kovačević te Josipa Rimac. 

Interes javnosti u vezi tih afera je golem, što zbog povezanosti vlasti i glavnih aktera ili pak Turudućeve osobne povezanosti s njima. No tu je i afera Geodetski fakultet koje su se prihvatili europski tužitelji, piše N1.

Agrokor

Agrokor – mogao bi to biti jedan od prvih testova za Ivana Turudića. Baš zato što je sudac Turudić vještačenje u tom slučaju proglasio nezakonitim dokazom zbog sukoba interesa vještaka. DORH je bio prisiljen povući optužnicu i pitanje je kada će i koga više optužiti. Tu odluku sada će ponovno donijeti Turudić.

“Očekujem da će donositi određene odluke koje će ići u smjeru smanjivanja smanjivanja opsega tog predmeta u smislu koliko je osoba optuženo. U samom DORH-u su trajale velike borbe oko toga koga optužiti”, kazao je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Janaf

Drugi predmet je afera Janaf. U USKOK-ovoj optužnici protiv Dragana Kovačevića na popisu osoba kojima je bivši šef te kompanije kupovao odijela kako bi ih podmitio, nalazi se i Turudićevo ime.

Ako se i ne bude miješao u taj predmet, mora odrediti ili zamjenika ili pak dati predmet u rad nekom od zamjenika ravnatelja USKOK-a i opet ima sve one ovlasti koji i inače ima, a to je da može dati uputu kako se u konkretnom slučaju treba postupati”, ističe bivši glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić.

Josipa Rimac

Treći slučaj koji bi mogao biti nezgodan za Turudića slučaj je Josipe Rimac. “Ono što je sigurno da ću govoriti istinu, a istina će nas osloboditi”, kazala je u travnju prošle godine USKOK-ova optuženica Josipa Pleslić, ex Rimac.

U zamjenu za zatvorsku kaznu manju od 5 godina Rimac je prema navodima Jutarnjeg lista USKOK-u nudila jake adute – tri ministra, ali i suca Turudića. No nagodba joj nije uspjela.

Poznati odvjetnik ne misli da će sada doći do nekih iznenađenja. “Nisam baš siguran da će on njoj na bilo koji način njoj pogodovati i da će ovo što je ona pokušala govoreći o tome kako su je silili na nekakvu nagodbu protiv njega da će to naići kod njega na nekakav pretjerani odaziv. Njemu se može svašta prigovoriti, ali da je naivan – nije”, navodi Pavasović Visković.

A kad se tome dodaju goleme operativne ovlasti, Turudić postaje čovjek s apsolutnom kontrolom nad svim predmetima.

Geodetski fakultet

Izuzetno važna ovlast mu je i što može sam odlučiti hoće li osporavati pravo eurospkih tužitelja da se bave aferom Geodetski fakultet s kojom je povezana ministrica kulture.

“Ovo je dobra prilika da se upozori da mi nismo usklađeni u tom pogledu s tekovinom i zahtjevima koje postavlja Uredba o europskom javnom tužitelju jer bi o tome u konačnici morali odlučivati sudovi, odnosno čak europski sud pravde”, rekla je Đurđević.

Afera Geodetski tako postaje četvrti slučaj. A sve što novi glavni državni odvjetnik bude radio pozorno će pratiti i predsjednik Republike Zoran Milanović. Posljednjih dana ne štede jedan drugoga, a samo dva dana nakon smjene na čelu DORH-a možda se i susretnu na obilježavanju Dana Oružanih snaga.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.