Ovo se ne propušta – masterclass Jean-Luc Godarda s engleskim titlovima

Jean-Luc Godard, čuveni francuski redatelj, ima 89 godina, još uvijek snima, ali se ne voli pojavljivati u javnosti, čak ni kada mu se novi filmovi prikazuju na najvažnijim filmskim festivalima. Međutim, nove tehnologije mu nisu strane, pa je pristao na masterclass putem Instagrama. Ovaj pionir francuskog novog vala razgovarao je sa Lionelom Baierom, voditeljem filmskog odjela na ECAL-u (Akademija za umjetnost i dizajn u Lausanni) te su tijekom devedeset minuta govorili o svim važnim filmskim elementima u Godardovoj karijeri.

Razgovor je vođen prije tri tjedna, ali sada je ECAL objavio verziju s engleskim titlovima, pa svaki filmski ljubitelj koji drži do sebe ovo mora pogledati. Godard u razgovoru objašnjava svoj pristup stvaranju filma, govori o redateljima kao što su Jacques Rivette, Éric Rohmer i Robert Bresson, daje savjete mladim redateljima, govori o stanju u svijetu u vrijeme koronavirusa, o svom slijedećem filmu koji će biti inspiriran operom i tako dalje.

Govoreći tako o novom valu, rekao je kako je cijela ta njegova ekipa vrlo često odlazila u kino, a za Rivettea je rekao kako je znao provesti cijelo popodne u kinu, gledajući četiri puta zaredom jedan te isti film. Za sebe kaže da je znao dnevno pogledati četiri do pet filmova, ponekad samo dijelove tih filmova. Cijeli razgovor pogledajte ovdje:

Komentiraj