PRVI ALBUM: Ovo je priča koju vrlo rado pričam, priča o Boži zvanom Pub

Đorđe Balašević je 1979. godine snimio prvu veliku ploču kao grupa ‘Rani Mraz’, a 7. travnja 1982. objavljen mu je ‘Pub’ – prvi album pod njegovim imenom. Zanimljiv osvrt o tome tada je u časopisu Džuboks napisao novinar Peca Popović:

“Kada sam poslednji put javno iznosio svoje mišljenje o ploči Đorđa Balaševića, nisam prošao baš najbolje. Jedan slavni Sud je našao da kritika nije sastavljena od najprobranijih reči. Nastale su peripetije. Ukratko, zbog ploče “Mojoj majci umesto maturske slike” ja dobih 860.000 dinara kazne, a Balašević svoj prvi zlatan LP trofej (što sam u “inkriminisanom” tekstu i predvideo – da slučaj bude zanimljiviji!).

Mada sam sebi obećao da više neću o Balaševićevim pločama, osim u krugu porodice, đavo mi ne da mira. U cilju izbegavanja nekog Suda biću oprezniji.

Pored brojnih aranžerskih nedoumica ovaj album mi se daleko više sviđa od prvog. Đorđe Balašević je bio i ostao maestralni pesnik sa, prosto, neverovatnim darom da sve mešovitosti vojvođanskih sudara kulture, mentaliteta, običaja i naravi dočara na način koji neće nikog uvrediti ili ostaviti ravnodušnim.

Poštujući tradicije i svačije prošlosti, on na izgled lenjo ali strašno efektno stvara sliku sveta što je korak iza zbilje, ali predstavlja oazu obarajućeg šarma i intime koja (ipak) još u svakom živi. Glupo je Đoki zamerati što mu ploča nema atmosferu pesama na papiru. On to, izgleda, tako voli i to je njegovo pravo. Samo taj veleslalom kroz stilove i zvukove u svakom slučaju nije kvalitet i kvalitet nikada neće biti. Zna on, vrlo dobro, da se logično nikada ne spajaju ‘Ezerjo’ i ‘Pecka’. Želeo bih da čujem pesme Đorđa Balaševića u muzičkom tumačenju Brane Živkovića. Da to čujem pa makar ponovo izlazio pred Sud.”

Komentiraj