Ove godine neće doći do povećanja paušalnog poreza za iznajmljivače u turizmu

Autor:

27.05.2018., Dubrovnik - Ilustracija za apartman. Tala s oznakom i kategorizacijom objekta za iznajmljivanje."nPhoto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Povećanje paušalnog poreza za iznajmljivače u turizmu tema je o kojoj se pred sezonu sve više govori. Što se želi promijeniti i zašto komentirala je Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta i Barbara Marković, predsjednica Hrvatske Udruge obiteljskog smještaja.

Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta za HRT emisiju Dobro jutro Hrvatska, rekla je da je Ministarstvo financija donijelo pravilnik minimum i maksimum turističkog paušala odnosno poreznog paušala.

– Jedinice lokalne samouprave određuju u konačnici njegovu visinu. On može iznositi od 150 do 1500 kuna po krevetu godišnje. Jedinica lokalne samouprave tu odluku mora donijeti do 15. prosinca za narednu godinu. U prosjeku ti paušali iznose 400, 500 kuna godišnje po krevetu i u ovom trenutku pogotovo za ovo godinu se u tom kontekstu ne mijenja, dodala je.

Nema povećanja poreza

Udovičić ističe da je kod informacije o povećanju poreza bilo puno šumova u komunikaciji.

– Možemo reći svim iznajmljivačima da u ovom trenutku mogu biti mirni i da naš smjer razvoja turizma ne gleda u tom smjeru. Privatni smještaj nam je izuzetno bitan on čini više od polovine ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj također više od polovine svih noćenja ostvaruje se u tom kontekstu i vrlo je važno ako govorimo o održivom turizmu da turizam pomogne da svi oni iznajmljivači koji žive od toga i koji iznajmljuju objekt u svojoj blizini ili svojoj kući da mogu nastaviti živjeti od toga u svojoj sredini. Trebamo razmišljati i onim destinacijama koje su preopterećene i što u tom kontekstu napraviti, kazala je Udovičić.

– Na europskoj razini se raspravlja što napraviti s privatnim smještajem pogotovo u destinacijama koje su preopterećene i gdje nedostaje stanova za redoviti najam odnosno stanova za stanovanje. Zato što se mnogi izdaju upravo za turizam. U tom kontekstu provela se rasprava o tome kako usuglasiti to, dodala je.

Hrvatskom turizmu problem stvara jeftinija konkurencija

Barbara Marković predsjednica Hrvatske Udruge obiteljskog smještaja, kazala je da bilo kakvo povećanje paušalnog porezna nikada nije dobrodošlo.

– U Splitu je taj porez povećan maksimalno s 46 eura za povijesnu jezgru do 200 eura. Naravno prva reakcija iznajmljivača je bila dosta razočaravajuća zato što smatramo da nije problem povisiti cijene kada unutar cijene možemo u destinaciji pružiti dugotrajniju sezonu i kvalitetniji sadržaj. Iznajmljivači dosta toga investiraju u smještaj da bi uopće krenuli u ovaj posao, posao se treba održavati, sve cijene su nam se strašno puno povećale. Govorimo o velikom broju ljudi koji žive i rade taj turizam, rekla je Marković.

– Mi sada trebamo odraditi dobru i kvalitetnu sezonu što ja vjerujem da hoćemo. Međutim konkurente zemlje među kojima se čak spominje i Albanija kao konkurentna zemlja gdje vi možete apartman dobiti za 70 posto od cijene apartmana u Splitu, a da ne kažem sve usluge ugostiteljske koje su dosta jeftinije, dodala je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.