Jurica Galoic/PIXSELL

Otvorena četiri proljetna sajma Zagrebačkog velesajma

U srijedu su na Zagrebačkom velesajmu (ZV) otvorena četiri proljetna sajma: Interklima – 25. međunarodni sajam klimatizacije, obrade pitkih voda i obnovljivih izvora energije, Graditeljstvo – 41. međunarodni sajam građenja i opremanja, Interprotex – 13. međunarodni sajam zaštite osoba i imovine te Emat – 10. međunarodni sajam zaštite okoliša i komunalne opreme.
Na sajmovima u tri paviljona nastupa 142 izlagača iz 21 zemlje svijeta na prostoru od 21.000 četvornih metara, rekla je na otvorenju diektorica ZV-a Dina Tomšić.
Uz sajmove tradicionalno ide i nekoliko stručnih predavanja, seminara te prezentacija poput, primjerice, pokazne vježbe Hrvatske gorske službe spašavanja.
Svoj su izložbeni prostor, uz ostale dobili i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, vojske, vatrogasci…
Otvarajući sajmove, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da se na ZV-u, do nedjelje, 27. travnja, uz besplatan ulaz, mogu vidjeti najnovija tehnološka dostignuća odnosno inovacije iz područja kako što su energetska učinkovitost, ekološka održivost i primjena obnovljivih izvora energije.
Za svibanj je najavio predstavljanje akcijskog plana grada Zagreba s ciljem da bude ekološki održiv i prilagođen klimatskim promjenama.
Upitan kakva je budućnost ZV-a, a obzirom da se nalazi u oronulom stanju, Bandić je naveo da će nadležne institucije, Zavod za zaštitu spomenika kulture i resorno ministarstvo, napraviti listu što ostaje i što je zaštićeno, a što se može rušiti.
Na mjestu ikone nekadašnjeg europskog sajmovanja niknut će Zagreb City, projekt težak između milijardu i milijardu i pol eura, rekao je Bandić.

Komentiraj