Pixabay

Otvorena birališta za predsjedničke izbore u Finskoj

Birališta su u nedjelju otvorena u Finskoj za predsjeničke izbore na kojima se očekuje da će ponovno pobijediti karizmatični predsjednik Sauli Niinisto i još šest godina uspješno kormilariti između Zapada i moćnog ruskog susjeda.

Niinisto (69), bivši ministar financija i čelnik konzervativaca, jedan od osmorice predsjedničkih kandidata koji se natječu za šefa države, a prema anketama mogao bi pobijediti već u prvom krugu.

Na izbore izlazi s potporom koja bi posramila mnoge autokrate – potkraj 2017. podržavalo ga je gotovo 80 posto građana, piše agencija AFP.

Niinistov (69) glavni cilj bio je zaštititi Finsku pod američkim nuklearnim štitom i pritom ne uvrijediti moćnog ruskog susjeda.

Zadnje ankete daju Niinistu između 58 i 63 posto glasova, a prvi  idući protukandidat, kandidat Zelenih Pekka Haavisto, ima potporu tek 13 do 14 posto birača.

Ako u nedjelju ne uspije osvojiti dovoljno glasova za pobjedu, u drugome krugu Haavisto će mu vjerojatno opet biti protukandidat kao i 2012. kada ga je Niinisto porazio.

Na trećem mjestu vjerojatno će završiti Laura Huhtasaari, kandidatkinja populističko-nacionalističke Stranke Finaca, jedna od triju žena u utrci, te veteran Paavo Vayrynen koji se natječe kao neovisni kandidat.

Drugi krug izbora predviđen je za 11. veljače.

Oko  4,4 milijuna birača pozvao je izabrati predsjednika Finske koji uglavnom ima ceremonijalnu dužnost otkako je izmijenjen ustav  1999., no još ima ovlasti u kreiranju vanjske i obrambene politike.

Prema Ministarstvu pravosuđa 36 posto birača već je glasalo ranije.

Birališta se zatvaraju u 20 sati, a prvi rezultati očekuju se u nedjelju kasno navečer.

Komentiraj