facebook.com

Javna ustanova ‘Nacionalni park Plitvička jezera’ danas je svečano otvorila novoizgrađeni panoramski vidikovac smješten na Ulazu 1 Nacionalnog parka.

Ravnatelj Tomislav Kovačević u pozdravnom je obraćanju istaknuo da će se novim vidikovcem rasteretiti iznimno posjećen postojeći vidikovac i omogućiti većem broju posjetitelja uživanje u jednom od najljepših pogleda na svijetu – pogledu na Veliki slap. Kovačević je naglasio kako je vidikovac u potpunosti izgrađen od strane zaposlenika Nacionalnog parka specijaliziranih za održavanje i gradnju staza i mostova unutar Parka, na što je iznimno ponosan.

Prigodom otvaranja vidikovca ravnatelj je predstavio i zajedničku ulaznicu Lika destinacije koja je dio jedinstvenog projekta održivog razvoja turizma i brendiranja destinacije u Hrvatskoj. Ulaznica osim posjeta Nacionalnom parku Plitvička jezera posjetiteljima omogućuje i posjet drugim zaštićenim područjima prirode i znamenitostima unutar Lika destinacije – Nacionalnom parku Paklenica, Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, Parku prirode Velebit (Uvala Zavratnica i Cerovačke špilje), Pećinskom parku Grabovača i Baraćevim špiljama, Hrvatskom centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda te Memorijalnom centru Nikola Tesla.

Projekt zajedničke ulaznice realiziran je u skladu s načelima održivog razvoja kojima se Nacionalni park Plitvička jezera rukovodi, kontinuirano jačajući suradnju s lokalnom zajednicom i dionicima izvan područja Nacionalnog parka. Zajednička ulaznica u prodaji je od 1. srpnja 2018. godine na prodajnim mjestima Nacionalnog parka Plitvička jezera (Ulaz 1, Ulaz 2 i Flora), a vaučere za posjet zaštićenim područjima prirode i znamenitostima posjetitelji mogu iskoristiti do 31. listopada 2018. godine.

Svečanost otvaranja vidikovca svojim su prisustvom uveličali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar turizma Gari Cappelli i predsjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije, Nada Marjanović.

Ministar Tomislav Ćorić čestitao je ravnatelju i zaposlenicima na izgradnji vidikovca te je izrazio zadovoljstvo projektom integrirane ulaznice.

“Integriranje destinacija nužno je potrebno svim našim regijama i kada govorimo o Lici siguran sam da će ovakav pristup polučiti pozitivan učinak kako za Plitvička jezera tako i za čitavu Lika destinaciju. Projekt izgradnje vidikovca hvale je vrijedan korak i nadam se da će Nacionalni park nastaviti s ulaganjima u infrastrukturne objekte, posebice u pogledu rekonstrukcije postojećih i izgradnje novih objekata koji će prije svega omogućiti sigurnost posjetitelja, ali i zadovoljiti najviše standarde zaštite prirode, jer je riječ o našem najvećem i najposjećenijem nacionalnom parku i zaštita prirode je nešto na čemu moramo inzistirati“, rekao je ministar Tomislav Ćorić.

“Plitvička jezera su dobro predstavljen i valoriziran fenomen kojem se divi cijeli svijet što najbolje pokazuje kontinuirani porast broja posjetitelja, posebice posjetitelja iz Japana čiji je broj ove godine porastao za više od 40 %. Također, važan je podatak da od ukupnog broja turista koji posjete Republiku Hrvatsku, 10 % njih posjeti i Nacionalni park Plitvička jezera. Drago mi je da Nacionalni park i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike surađuju na planiranju vezano uz obnovu infrastrukture, posebice hotela i drugih smještajnih kapaciteta, jer je poznato da gosti koji borave u hotelima četiri ili pet zvjezdica borave u Hrvatskoj čak mjesec dana duže od gostiju smještenih u objektima niže kvalitete“, naglasio je pozdravljajući inicijativu ulaganja u infrastrukturu ministar Gari Cappelli.

Nada Marjanović, predsjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije nije krila zadovoljstvo ulaganjima u Nacionalni park i promoviranjem Lika destinacije.

“Ponosna sam i sretna što u ime Ličko-senjske županije imam priliku prisustvovati otvorenju ovog vidikovca koji predstavlja pogled u jedan novi svijet Lika destinacije. Čestitam ravnatelju Kovačeviću što je prepoznao da su Plitvička jezera nositelj gospodarskog i turističkog razvoja Ličko-senjske županije i podržavam nastojanja da kroz zajedničke projekte omogućimo da čitava Lika postane top destinacija poput Nacionalnog parka“, istaknula je Nada Marjanović.

Komentiraj