OTROVNA POLITIKA: Skupljači klima

Autor:

Nacional, Goran Kovacic/PIXSELL

I tako je, na veliku sreću i veselje HDZ-tove vlade, Milanović usred sezone kiselih krastavaca postao glavna tema domaćih i regionalnih medija koji se zgražaju ne samo nad izjavama o Romima, već i nad njegovim napadima na Christiana Schmidta

Eh, koliko puta sam u dvije godine razornog mandata predsjednika svih Rvata, Zorana Milanovića, čula rečenicu: „A mislili smo da gore ne može i da je svojim verbalnim eskapadama dotaknuo dno!“

E pa Zoki je prepun iznenađenja i neprestano dokazuje da može gore i da je dno još daleko. Nakon što je, umjesto da ih smiruje, do usijanja digao tenzije u odnosima s Bošnjacima u BiH, optuživši predizborno nabrijanog Aliju Izetbegovića da se sprema na rat protiv svega što je rvacko, dohvatio se Zoki preostalih nacionalnih manjina koje još nije uspio izvrijeđati i okrenuti protiv sebe.

Naime, komentirajući prošlog tjedna najavljene ingeniozne preporuke Vlade za štednju energije koje je smislio Davor, koji nije Damir, izv.prof.dr.sc. Filipović, ministar od gospodarstva i energetike, neobuzdani gazda Pantovčaka u cijelu priču ni krive ni dužne uvukao je Rome. Oni su do sada bili valjda jedini od manjina koje nije izgadio na pasja kola. Šeretski, kako samo on to zna, izgubio je kontrolu nad vlastitim jezikom i po tko zna koji puta izvalio neobranjivo: “Gledajte, ako ćete staviti klimu na 25, prodajte je Romima neka je odnesu, oni će napraviti profit na tome. Romi su vrlo spretni u tim stvarima”, reče Zoki i ostade živ.

Ha ha ha! Baš je šaljivdžija taj naš šef države koji je posljednjih dana opet demonstrirao svu raskoš svog prezira prema političkoj korektnosti i izazvao lavinu negativnih reakcija, između ostalog i Veljka Kajtazija, predstavnika manjina u Hrvatskom saboru. On mu je s pravom poručio kako je tom izjavom povrijedio cijelu romsku zajednicu koja je ionako, po svim istraživanjima, izložena prekomjernoj diskriminaciji: „Tim stereotipima ne bi smio pridonositi i sam predsjednik države, koji bi po svojoj funkciji trebao biti predvodnik u borbi protiv bilo kakve diskriminacije, a posebno one po nacionalnoj osnovi“, napisao je Milanoviću Kajtazi u svojoj Facebook poruci.

Daleko od toga da predložene mjere štednje, za koje je izv.prof.dr.sc. Davor Filipović letio u Bruxelles po mišljenje, dakako za naše pare, nisu, najblaže rečeno, ridikulozne. Jer za razliku od ostatka EU-a, na plin se u Hrvatskoj grije 30-ak posto domaćinstava, dok je najveći potrošač industrija, točnije Petrokemija, a tamo bogami Vladini prijedlozi ne pale. No i bez preporuka izv.prof.dr.sc. Davora Filipovića prosječni Rvati znaju da se veš pere nakon deset navečer, da se grijanje gasi kada te nema doma i da se najbolje štedi benzin ako se ide cipelcugom, kaj bi se reklo vu Zagorju. Iliti književno – pješke. Ili možda biciklom, kao zagrebački gradonačelnik Senf. Jedino čega se Plenkijev mezimac nije sjetio jest da, poput naočitog španjolskog premijera Pedra Sancheza, preporuči svojim kolegama političarima da skinu kravate i tako smanje vlastito zagrijavanje na ljetnim vrućinama. Svi ostali savjeti dobro su nasmijali rvacku javnost.

Osim toga, sve dok se ministri budu vozili, recimo na otvorenje Pelješkog mosta, u 23 službena bijesna auta, svaki sa svojim vozačem, a u Vladi i Saboru spuštali klimu na 17 stupnjeva, licemjerno je tražiti od građana koji ionako već godinama štede na sebi – od hrane na akcijama, preko odjeće u second handovima, do restorana u koje ne idu – da se kuhaju po ljeti i smrzavaju po zimi.

Da ima takta i mudrosti, kao što nema, Milanović je mogao inteligentno ismijati beznadnog HDZ-tovog omladinca na čelu Ministarstva gospodarstva i poentirati na njegovoj beskorisnosti i manjku socijalne inteligencije. Ovako je, umjesto izv.prof.dr.sc. Davora Filipovića, zbog svojih neumjesnih pošalica na račun Roma i neodgovornosti prema instituciji koju predstavlja, i opet on sam postao subjekt javnog zgražanja u Rvackoj, a i šire.

Novim skandalom svog ljutitog rivala s drugog brda naslađivao se, dakako, uljuđeni Europćanin, anemični premijer Andrej Plenković koji pokraj ovakvih izjava predsjednika Republike djeluje kao uzor liberalizma, demokracije i nediskriminacije, iako je javna tajna što o nacionalnim manjinama, a osobito o Srbima i Romima misli veliki dio članova i birača HDZ-ta. Smireno i s podsmijehom, dok su mu se obrve dizale u nebo, zaštitnik ljudskih prava u Rvata, predsjednik Vlade s hinjenim je čuđenjem komentirao Milanovićeve bisere: “To je rekao? Pa nije valjda to rekao? Ja se nadam za njega da to nije rekao. Malo mi ga je onda žao.“ Eto, baš je velik čovjek, taj naš premijer.

Naravno, Zoki nije tu stao jer kad ga krene logoreja, on stati ne zna. Još gori od prve neukusne primjedbe na temu Roma, bio je odgovor Kajtaziju, kojem se dakako ne namjerava ispričati jer mu to nije običaj i ne vidi čime ga je uvrijedio. Jer kako reče predsjednik Republike, on je s Cigićima odrastao i za njih je u doba dok je bio premijer napravio puno više od Kajtazija, za kojeg je uostalom pitanje je li uopće Rom. U svom nadaleko poznatom diplomatskom stilu poručio mu je na kraju: „Ajde, dosta je više tog prenemaganja! Okupaj se! U moru. Vruće je, rashladi glavu i ne pričaj gluposti!

I tako je, na veliku sreću i veselje HDZ-tove vlade, Milanović usred sezone kiselih krastavaca postao glavna tema domaćih i regionalnih medija koji se zgražaju ne samo nad izjavama o Romima, već i nad njegovim napadima na visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta, zato što je odustao od sadržajnih izmjena Izbornog zakona, kako reče predsjednik Republike, pod pritiskom rulje, mahale i kasabe u Sarajevu.

Usput budi rečeno, tog istog Schmidta nedavno je nazvao ništarijom i poručio mu da se goni, točnije – sikter! A sve zato da bi zaštitio Rvate u Hercegovini i svog novog političkog pajdu Dragana Čovića, predsjednika HDZ-ta susjedne države, koji bi silom želio ući u predsjedništvo iste. Zoki to radi puno brutalnije i od Plenkovića, faraona sestrinske stranke u Hrvatskoj koji ipak ima toliko sluha za zapadnu politiku u regionu, da mu je doprlo do mozga kako je Čović sa svojim idejama o trećem entitetu postao teret.

Na tu temu oglasili su se dakako i Amerikanci, do čijeg je mišljenja Zokiju navodno stalo, Twitter porukom: „Licemjerno je od Dragana Čovića i Hrvatskog narodnog sabora kada kritiziraju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera dok istodobno prijete ‘institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom’ BiH”.

Andrej Plenković, neskriveni pretendent na jednu od najviših i najmasnije plaćenih funkcija u europćanskim institucijama, na posljednje je ispade svog bivšeg kolege iz MVP-a, iz legla Mate Granića, reagirao suptilno, kako samo on to zna:

„Zoran Milanović vodi štetočinsku politiku sa zlim namjerama, to je čak primijetio i Christian Schmidt. Njegova komunikacija primjerenija je pijancima u birtiji, a ne šefu države!“ E, pa u to ime, živjeli!!!

I što je rvackom predsjedniku sve to trebalo u trenutku dok se situacija u komšiluku zakuhava, od BiH do Kosova?

I to baš nekoliko dana prije Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta, što se na romskom kaže Porajmos, koji se, u spomen na 16 tisuća ubijenih Roma u Drugom svjetskom ratu obilježava 2. kolovoza u svim europskim zemljama. U Hrvatskoj Romi na taj dan komemoriraju žrtve ustaškog režima u selu Uštica kraj Jasenovca, a za uređenje groblja i spomen-ploču zaslužan je upravo Veljko Kajtazi, dugogodišnji predsjednik Saveza Roma „Kali Sara“. Koji se, kao ni mnogi njegovi sunarodnjaci, ne bavi sakupljanjem i preprodajom klima-uređaja, kako je sugerirao Milanović.

Može li gore od toga? Vjerojatno može. Treba samo pričekati da Zokiju sunce još jače lupi u glavu, a vrućine narastu. Prva prilika za novu porciju zoranizama bit će na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja , u Kninu 5. kolovoza. A onda slijedi Alka u Sinju, djedovini Milanovića, gdje je Zoki, baš kao i u Livnu, svoj na svome! A tamo ima i puno obožavatelja s desnog političkog spektra, ne samo po zemljačkoj liniji. Miro Bulj, gradonačelnik Sinja iz Mostovih redova sigurno će ga nakon svega što je izvalio u posljednjih godinu dana, a osobito zbog nadjebavanja s Plenkovićem, koji je Bulja svojevremeno nazvao panjem, opet ugostiti s oduševljenjem.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.