OTIŠAO JE PRERANO: Uglješa Kojadinović, vrsni karakterni filmski i TV glumac

Rođen je 1936. godine u Bosanskoj krajini. Za vrijeme gimnazijskih dana u Banja Luci načinio je prve glumačke korake. Osjetivši neponovljivu magiju i čaroliju glume, opredijelio se za Akademiju za kazališnu umjetnost u Zagrebu koju je završio u klasi slavnog režisera i uglednog profesora Branka Gavelle. Prvi stalni angažman imao je u kazalištu ”Komedija”, a nakon pet sezona, 1960. godine prešao je u HNK, gdje je dostigao potpuno glumačko ostvarenje.

Široj javnosti je, ipak, poznatiji kao televizijski i filmski glumac. Upamćen je po ulogama u filmovima, dramama i TV serijama Licem u lice, Kaja, ubit ću te, Nepokoreni grad, Doktor Mladen, Mačak pod šljemom, Prosjaci i sinovi, Oko, Debeli lad, Fiškal, Velo misto, a pogotovo ga se sjećaju po ulozi Kumordinara Žorža u seriji U registraturi. Djelo je to nastalo po romanu Ante Kovačića.

Uglješa Kojadinović umro je 20. lipnja 1982. u 47. godini života. Na nadgrobnom spomeniku, po njegovoj volji, napisano je: “Umoran od dodira, od ustiju, umoran od čovjeka, krenuh svom udesu, svojoj krhotini.”

Komentiraj