OŠTAR START Zelenskij zatražio oštrije sankcije Moskvi

epa

Novoizabrani predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij pozvao je u srijedu Zapad da oštrijim sankcija kazni Moskvu pošto je uredbom pojednostavila postupak dodjele ruskog državljanstva stanovnicima pobunjenog istoka Ukrajine, prenijele su agencije.
Prema uredbi koju je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin i koja je objavljena na stranici Kremlja, pojednostavljen je postupak dobivanja ruskih putovnica za stanovnike dviju ukrajinskih pokrajina Doneck i Luhansk u kojima je u ratu proruskih separatista i ukrajinskih snaga poginulo oko 13.000 ljudi.
“Ukrajina računa na potporu međunarodne zajednice (…) i na jačanje diplomatskog pritiska te na sankcije protiv Rusije”, priopćili su suradnici novoizabranog ukrajinskog predsjednika.
Ta je odluka “nova potvrda stvarne uloge Rusije kao agresorske države koja ratuje protiv Ukrajine”, dodaje se u priopćenju, kako ga prenosi agencija France Presse.
Ruska uredba potpisana je nekoliko dana nakon što je Volodimir Zelenskij pobijedio na izborima u drugome krugu sa 73 posto glasova.
Mnogi promatrači Putinovu novu uredbu tumače kao želju da “testira kakav će otpor” pružiti Zelenskij.
Prema Kremlju svrha je uredbe humanitarna zaštita osoba i građana prema općeprihvaćenim načelima i međunarodnom pravu.
“Ne želimo stvarati probleme novom ukrajinskom vodstvu, ali tolerirati situaciju u kojoj su stanovnici Republika Doneck i Luhansk lišeni građanskih prava, to je prešlo granicu sa stajališta ljudskih prava”, rekao je Putin kako prenosi Reuters.
U uredbi stoji da će ruske vlasti trebati u roku od tri mjeseca proučiti podnesene prijave.
Dosadašnji ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, koji će dužnost predati početkom lipnja, također se zauzeo za jačanje sankcija protiv Moskve.
Uredbu je osudio kao “rusko upletanje bez presedana”, nazvao je “brutalnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine” i vidi to kao “pokušaj legitimiziranja ruske vojne nazočnosti” na separatističkim područjima.
Pobuna na istoku Ukrajine izbila je u proljeće 2014. između ukrajinske vojske i proruskih separatista i u petogodišnjem ratu izgubljeno je 13.000 ljudskih žrtava, ali žrtava i dalje ima.
Rusija je početkom 2014. anektirala i ukrajinski poluotok Krim te odbacuje tvrdnje službenog Kijeva i Zapada da vojno pomaže separatiste.
Sjedinjene Države, Europska unija i Rusija pomno prate kakav će biti vanjska politika novoizabranog ukrajinskog predsjednika i hoće li on moći i kako okončati sukob, piše Reuters.
Zelenskij je obećao da će održati prozapadni smjer za 42-milijunsku Ukrajinu. Bio je u odnosu na Porošenka rezerviraniji glede mogućnosti da Ukrajina jednog dana postane članica EU ili NATO-a.

Komentiraj