Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Oslobođenje Zagreba za Brunu Esih – tragičan dan HR povijesti

Zagreb danas obilježava 74. obljetnicu oslobođenja grada. Tog 8. svibnja 1945. godine u glavni grad Hrvatske ušle su partizanske jedinice, a Zagreb je do tada bio glavnim gradom NDH.

Ipak, čelnica stranke Nezavisni za Hrvatsku, Bruna Esih, oslobođenje Zagreba smatra njegovim padom, te ga, u svojoj objavi na Facebooku, opisuje kao tragičan dan hrvatske povijesti.

“Danas, 8. svibnja, obljetnica je ulaska Jugoslavenske armije u opustjeli Zagreb. Događaj je to koji simbolizira pokolje i pljačku, a jugoslavensku okupaciju Hrvatske obilježilo je skidanje hrvatske i podizanje jugoslavenske zastave; zabrana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i obnova Jugoslavenske akademije; dokidanje studija hrvatskog jezika umjesto kojega se na Sveučilištu studira „narodni jezik“; Društvo književnika Hrvatske stupa na mjesto dotadašnjega Društva hrvatskih književnika, a umjesto „Lijepe naše“, na radiju se izvodi „Uz Tita i Staljina, dva junačka sina…“ Ta okupacija dokinuta je krvlju tek u Domovinskom ratu, kad su Hrvati pokazali da se Hrvatsku može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom, ni pod kojom drugom”, napisala je Esih.

https://www.facebook.com/bruna.esih/posts/659371987820298

Komentiraj