Oskarovac Oliver Stone slavi 75. rođendan

Olivera Stonea, američkog redatelja rođenog 15. rujna 1946. godine, najčešće su opisivali kako kontroverznog jer se u svojim filmovima bavio mračnim stranama američke povijesti, bilo da je riječ o vijetnamskom ratu u filmovima “Platoon” i “Rođen 4. srpnja”, ubojstvu Kennedyja u filmu “JFK”, životu američkog predsjednika Richarda Nixona u “Nixonu” ili životu Jima Morrisona u filmu “The Doors”. Stone je za svoja dva filma “Rođen 4. srpnja” 1990. i “Platoon” 1987. osvojio Oscara za režiju, a 1979. istu nagradu dobio je za scenarij filma “Ponoćni express”. Bio je nominiran još dva puta, za režiju filma “JFK” i scenarij filma “Nixon”.

Vijetnamski rat mu je i te kako poznat jer se borio kao marinac i dvaput je bio ranjen. Po povratku iz Vijetnama završio je 1971. filmsku akademiju u New Yorku.

U osamdesetima se pokazao vrlo ambicioznim redateljem, te je osim spomenutih režirao i filmove “Salvador” i “Wall Street”. Za gotovo sve svoje filmove koje je režirao ujedno je pisao scenarije, ali se istaknuo i kao scenarist za druge redatelje, napisao je scenarij za “Lice s ožiljkom” s Al Pacinom, “Conana Barbarina” s Arnoldom Schwarzeneggerom i “Godinu zmaja” s Mickeyjem Rourkeom. U devedesetima je njegova ambicioznost i grandioznost počela publici ići na živce tako da filmovi “Rođeni ubojice”, “Nixon” i sasvim solidno “Pogrešno skretanje” ipak nisu postigli veći uspjeh, a zbog “Aleksandra Velikog”, snimljenog prije dvije godine s Colinom Farrellom, bio je gotovo ismijan.

Komentiraj