Davor Javorovic/PIXSELL

“Osječki sud nije mogao potvrditi optužnicu u aferi SMS”

Odvjetnik Blaža Curića, Krešimir Vilajtović, u ponedjeljak je ustvrdio da osječki Županijski sud nije mogao potvrditi optužnicu u aferi SMS prije nego što je Vrhovnom sudu proslijedio zahtjev obrane da se postupak premjesti u Zagreb i odlučio o izdvajanju dokaza koje obrana smatra nezakonitima.

Vilajtović je podsjetio da je premještanje slučaja u Zagreb i izdvajanje dijela dokaza zatražio još u odgovoru na optužnicu.

“Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku sud je morao odlučiti o našem zahtjevu za izdvajanjem dokaza kako bi se eventualno mogli žaliti Vrhovnom sudu kojemu su propustili proslijediti i naš zahtjev za delegacijom mjesne nadležnosti”, kazao je Vilajtović Hini nakon što je osječki Županijski sud u ponedjeljak potvrdio optužnicu protiv Curića i Franje Varge (foto) kojima je ujedno nakon šest mjeseci ukinut i istražni zatvor.

Vijaltović podsjeća da je zahtjev da se slučaj premjesti u Zagreb zatražio jer je sudac istrage koji je donio rješenje o istražnom zatvoru za Curića i Vargu i više ga pita produljivao bio član vijeća na suđenju Zdravku Mamiću, a radi se o slučaju za koji je, prema tvrdnjama tužiteljstva, Curić sudjelovao u izradi lažne prepiske.

Obrana smatra da bi se slučaj trebao premjestiti u Zagreb i zato što je taj grad “jedno od mjesta izvršenja kaznenog djela za koje ih se tereti”, a iz Zagreba su svi svjedoci, državni odvjetnici i Curićev branitelj.

U izjavi Hini Vilajtović je kazao i da je zadovoljan što je Curić pušten iz istražnog zatvora iako, kako je kazao, ne razumije kako tužiteljstvo više ne vidi opasnost od ponavljanja nedjela, s obzirom da su ga u zatvoru “mogli držati još osam dana”. “To govori o iskonstruiranosti razloga za ranija produljenja istražnog zatvora jer se nisu promijenile nikakve okolnosti koje nisu bile prisutne prije mjesec dana i ozbiljno dovodi u sumnju nepristranost sudaca Županijskog suda u Osijeku”, dodao je Vilajtović.

Komentiraj