Osječka ‘pauk služba’ – veliki korak naprijed u prometnom redu grada

Autor:

UNIKOM

Od 1. rujna 2023. na području cijeloga grada Osijeka ponovno radi Služba za premještanje vozila koja svakodnevno odvozi nepropisno zaustavljene i parkirane limene ljubimce. Ovaj je odgovoran i ne baš ugodan posao povjeren Unikomu d.o.o. Osijek za komunalno gospodarstvo

Užurbani način života u gradu i sve veći broj vozila, a shodno tome i sve manji broj parkirnih mjesta, dovode do nepropisnog parkiranja. Najčešće su to parkiranja vozila u središtu grada, gdje je i najveća frekvencija prometa, i to na nogostupu, preblizu raskrižju, pješačkom prijelazu, parkirališnom mjestu za invalide, pa čak i na tramvajskoj prugi. Naravno, ovo vrijedi dok tramvaji prometuju. Trenutno je u tijeku modernizacija zastarjelih instalacija i opreme i rekonstrukcija ispravljačke stanice za napajanje tramvajske mreže u široj zoni gradskog središta, pa je privremeno kompletno obustavljen tramvajski promet.

Često se tu radi o žurbi i onoj popularnoj rečenici „Ma samo ću kratko“, ali zakon i propisi su jasni jer ovakve situacije su veliki problem u prometu, a i smetaju sigurnosti.

Grad Osijek se punih pet godina susretao s ovakvim slučajevima, gdje su nesavjesni vozači dobivali kazne, ali se nepropisno zaustavljena i parkirana vozila nisu premještala, jer nije postojala takozvana „pauk služba“.

No od 1. rujna 2023. na području cijeloga grada Osijeka ponovno radi Služba za premještanje vozila koja svakodnevno odvozi nepropisno zaustavljene i parkirane limene ljubimce. Ovaj je odgovoran i ne baš ugodan posao povjeren Unikomu d.o.o. Osijek za komunalno gospodarstvo koji ima osnovnu zadaću brinuti se o postupanju s otpadom, čistoći, urednosti i ljepoti gradskih ulica, parkova i drugih javnih i zelenih površina.

Automobili se premještaju po nalogu Prometnog redarstva Grada Osijeka i MUP-a. FOTO: UNIKOM

Kako su istaknuli gradski oci još u kolovozu prošle godine, prije nego što je „pauk služba“ počela s radom, „na ovaj ćemo način osigurati i stabilno poslovanje tvrtke i dobru uslugu gradu. Više se neće događati prekidi u radu ‘pauka’ kao što je to bio slučaj prijašnjih godina kada su tu djelatnost obavljali privatni koncesionari. Namjera je da sve što možemo zadržimo u okviru gradskih tvrtki, što je kvalitetnije i za proračun jeftinije rješenje“.

Za funkcioniranje Službe za premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila potrebna je sinergija i kvalitetna kooperacija više sudionika.

Automobili se premještaju po nalogu Prometnog redarstva Grada Osijeka i MUP-a. Naravno, i građani mogu dojaviti ovim službama ako uoče nepravilno zaustavljeno ili parkirano vozilo.

Nakon premještanja, vozila odlaze na već poznatu adresu, Biljska cesta 82, 31 000 Podravlje, u neposrednoj blizini kompostane. Dnevna ležarina iznosi 10 eura. U slučaju da vlasnik dođe po automobil u roku 24 sata, tada se neće naplatiti ležarina. Rade i dežurstva u slučaju hitnih intervencija. Vozila su na ovoj lokaciji na otvorenom, pod videonadzorom i zaštićena od leda, što su standardi koje je trebalo zadovoljiti, tako da nema bojazni za vlasnike da će se nešto dogoditi vozilima.

Nakon premještanja, vozila odlaze na adresu Biljska cesta 82, 31 000 Podravlje, u neposrednoj blizini kompostane. FOTO: UNIKOM

Unikom je za ovu namjenu formirao poseban tim od sedmorice djelatnika, od koji su četvorica djelatnici na kamionu. Riječ je o kamionu MAN s hidrauličnom dizalicom na vozilu (pauk) marke FASSI. Unikomovi zaposlenici koji rade u „pauk službi“ raspolažu specijaliziranim uređajima i imaju kamere priključene na njihovo radno odijelo. Svako se vozilo fotografira prije nego što krene fizički postupak premještanja vozila.

Procedura je detaljno opisana u Odluci o komunalnom redu u Gradu Osijeku. Osječka „pauk služba“ radi svakim danom, a automobili se mogu podići od 0-24. Na terenu ima situacija kad vlasnik nepropisno zaustavljenog i parkiranog vozila stigne na lice mjesta i zatekne djelatnike „pauk službe“ kako namjeravaju premjestiti njegovo vozilo. U tom se slučaju naplaćuje pokušaj premještanja nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila.

Od 1. 9. 2023. do sredine veljače 2024. Unikomova je „pauk služba“ zabilježila 1679 naredbi, deponirala 658 vozila, a 161 vozilo je pokušala podići. Nisu to male brojke.

Nesavjesni vozači koji se u određenom trenutku suoče s ‘pauk službom’ ne moraju imati gotovinu kod sebe. Dobit će uplatnicu koju trebaju platiti u određenom roku

Od rujna prošle godine do sada čak je više od 450 vlasnika ili vlasnica u prekršaju „ulovilo“ prometno redarstvo Grada Osijeka ili MUP, ali su uspjeli otići prije nego što je „pauk služba“ stigla na lokaciju. Uzme li se u obzir i ova situacija, statistika se penje na 10-ak nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila po danu. Vjerujemo da vozači trebaju itekako biti svjesni cijena usluga „pauk službe“. Cijena premještanja nepropisno zaustavljenog i parkiranog vozila iznosi 100 eura, pokušaj 50, a ‘‘ležarina’’ 10 eura po danu.

Naravno, premještanje vozila pretpostavlja prethodno i kaznu prometnog redara ili policije. Kako smo već naveli, trenutno je u Osijeku u potpunosti obustavljen tramvajski promet zbog modernizacije i rekonstrukcije čitave mreže, ali možda nije loše znati i ovu informaciju kad tramvaji opet počnu prometovati.

Zapriječi li se put tramvaju, odnosno ako je vozilo ostavljeno na tramvajskim tračnicama, slijedi naknada za pauk 100 eura, kazna policije 60 eura, ali i naknada Gradskog prijevoza putnika za izgubljenu dobit oko 150 eura po satu.

Ponovnim uvođenjem ‘pauk službe’ u Osijeku je konačno odzvonilo nepropisnom parkiranju i zaustavljanju vozila zbog nesavjesnih vozača, zahvaljujući gradskoj upravi. FOTO: UNIKOM

Nesavjesni vozači koji se u određenom trenutku ipak suoče s „pauk službom“, ne moraju nužno imati gotovinu kod sebe. U svakom će slučaju dobiti uplatnicu koju trebaju platiti u određenom roku i na način koji im odgovara.

Osijeku je definitivno nedostajala služba u ispravljanju, ali i prevenciji prometne nekulture, jer za prekršitelja predstavlja dvostruki trošak – uz novčanu kaznu za prometni prekršaj, tu je sada i trošak premještanja vozila, odnosno njegov pokušaj.

Ponovnim uvođenjem „pauk službe“ u Gradu Osijeku konačno je odzvonilo nepropisnom parkiranju i zaustavljanju vozila zbog nesavjesnih vozača, a sve zahvaljujući osječkoj gradskoj upravi koja je, donošenjem Odluke o komunalnom redu, odnosno uspostavom Službe za premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, još jednom dokazala da su joj primarni prometni red i kvalitetna usluga građanima.

OZNAKE: unikom

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.