Oscarom nagrađeni animirani film “Dječak i čaplja” oduševljava hrvatsku kritiku i publiku

Autor:

Promo

Nova fantastična animirana avantura „Dječak i čaplja“ legendarnog japanskog filmskog autora Hayaa Miyazakija osvojila je nagradu za najbolji dugometražni animirani film na 96. dodjeli Oscara. Ovo remek djelo sada dvostrukog oskarovca prikazuje se u hrvatskim kinima od četvrtka 14. ožujka 2024. godine. Iza produkcije stoji cijenjeni studio Ghibli, a film je, uz Oscara, osvojio još 28 filmskih nagrada te 86 nominacija, među kojima su Zlatni globus, BAFTA i Annie.

„Dječak i čaplja“ je priča o mladom Mahitu koji, nakon što je tijekom rata izgubio majku, odlazi na obiteljsko imanje na selu. Tamo ga niz tajanstvenih događaja vodi do osamljene i drevne kule u kojoj živi nestašna siva čaplja. Kad Mahitova nova maćeha nestane, on slijedi sivu čaplju i kreće na epsko putovanje s čapljom kao vodičem. Mahito mora otkriti tajne ovoga svijeta i istinu o sebi.

David Fear iz Rolling Stonea autorstvu filma dao je 5 zvjezdica: „Miyazaki ostaje najveći živući animator današnjice, točka.“. BBC-jev Caryn James nazvao ga je remek djelom, kao i Emma Steen iz Time Outa: „Miyazakijev najnoviji film predstavlja dokaz njegove trajne ostavštine. To je zrelo, složeno remek djelo, koje spaja redateljevu prošlost, sadašnjost i budućnost.“

Miyazaki je svog prvog Oscara osvojio 2003. godine za „Avanture male Chihiro“, a u produkciji studija Ghibli je napravio još niz hvaljenih filmova koji su očarali publiku, od kojih vrijedi izdvojiti „Moj susjed Totoro“, „ Princeza Mononoke“ i „Kikina dostavna služba“.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.