Ortoped godinama radio ‘na crno‘ u prostorima najvećeg dalmatinskog Doma zdravlja?

Autor:

Foto: Unsplash

Nefrolog dr. Mirko Luketin povremeno će raditi u ispostavi Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u Hvaru.

Dr. Marko Rađa, ravnatelj županijske medicinske ustanove, tada je izjavio kako je svjestan da je “na otocima otežano ostvarivanje temeljnih načela zdravstvene zaštite, prvenstveno zbog manjka zdravstvenog kadra i nezainteresiranosti zdravstvenih radnika za rad izvan većih gradova”.

– Drugi problem u radu je ograničenje u broju i vrsti specijalističkih ordinacija na pojedinim lokacijama, a Dom zdravlja je upravo u procesu njihova povećanja. Za Hvar je zatraženo osnivanje ordinacija za ortopediju, dermatologiju i psihijatriju te se nadamo skorom pozitivnom rješenju Ministarstva zdravstva – rekao je dr. Rađa.

No, navedeno je dobrim dijelom na posljednjoj sjednici Županijske skupštine pokušala opovrgnuti SDP-ova vijećnica Ljiljana Caratan Lukšić koja je ustvrdila da je ortoped u hvarskoj ispostavi Doma zdravlja prestao s radom od 1. siječnja zbog odlaska u mirovinu, piše Slobodna Dalmacija.

– Ministarstvo zdravstva mu je željelo produžiti rad odnosno omogućiti nastavak djelovanja i u mirovini, ali ravnatelj Rađa to ne želi. Problem, osim odraslih pacijenata, imaju i roditelji beba koje moraju snimati kukove – ustvrdila je oporbena zastupnica.

Dr. Rađa, u odgovoru na naša pitanja, naglasio je kako “ortoped na Hvaru nikada nije radio u sustavu Doma zdravlja, pa mu nije niti otkazan ugovor jer ga nije ni bilo”.

– Ako je ortoped tamo radio, onda je radio “na crno”, odnosno “ilegalno” i bez dopusnice Ministarstva zdravstva i naše ustanove. Kada smo bili informirani da postoji kolega ortoped koji je zainteresiran raditi u nepunom oraru u Hvaru, obavili smo niz radnji.

Donesena je odluka o pokretanju djelatnosti ortopedije i osnivanju specijalističke ortopedske ordinacije, zatražen je očevid prostora od strane Ministarstva zdravstva, koji je i obavljen 14. veljače, ali i suglasnost ministra zdravstva za zapošljavanje koja je dobivena – odgovorio je ravnatelj.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.