Orofaringeus, tumor koji nastaje zbog oralnog seksa: U Britaniji i SAD-u pandemija

Autor:

Ilustracija Pixabay

U posljednja dva desetljeća raste broj oboljelih od raka grla u Velikoj Britaniji i SAD-u, a zbog sve većeg broja stručnjaci tu pojavu nazivaju pandemijom.

Čak 70 posto oboljelih od raka grla pripisuje se HPV-u, virusu koji se prenosi spolnim putem, a povezuje se s više oblika raka, kazao je Hishman Mehanna s britanskog Sveučilišta u Birminghamu.

Mehanna ističe da je veći rizik obolijevanja od raka grla kod osoba koje imaju više seksualnih partnera, a pogotovo kod onih koji češće prakticiraju oralni seks. Najveći je to rizik, čak i veći od pušenja, nezdrave prehrane ili alkohola.

Velik je porast raka koji se zove orofaringeus, najčešći tip raka grla, koji se pojavljuje u krajnicima i stražnjem dijelu grla.

HPV uzrokuje infekcije u stražnjem dijelu grla ili blizu krajnika, a iako u većini slučajeva te infekcije prođu same od sebe, mogu uzrokovati i rak.

“Oni sa šest ili više životnih partnera za oralni seks imaju 8,5 puta veću vjerojatnost da će razviti orofaringealni rak od onih koji ne prakticiraju oralni seks”, smatraju liječnici.

Svake godine u SAD-u se dijagnosticira više od 50.000 slučajeva raka usne šupljine ili ždrijela, što uzrokuje više od 10.000 smrtnih slučajeva godišnje. Međutim, broj slučajeva raste, do 1,3 posto godišnje u žena i 2,8 posto u muškaraca, prema Američkom društvu za rak.

U Ujedinjenom Kraljevstvu svake je godine više od 12.000 oboljelih od raka glave i raka grla, od čega ih umire četiri tisuće, javlja Dnevnik.hr.

“Više od 90 posto karcinoma povezanih s HPV-om moglo bi se spriječiti cjepivom protiv HPV-a, no unos cjepiva i dalje je ispod optimalnog”, zaključio je znanstvenik u Zdravstvenom centru Henry Ford u Detroidu Eric Boakye.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.