Oriana Ivković Novokmet za Radio Nacional: “Izborni model demografa Pokosa “frankenštajnski” spaja Novsku i Vir ili Osijek i Koprivnicu”

Autor:

13.02.2020., Zagreb - Povodom Predsjedanja Hrvatske Vijecem Europske unije Gong je organizirao konferenciju za medije na Trgu svetog Marka na kojoj je govorila Oriana Ivkovic Novokmet, izvrsna direktorica Gonga.rPhoto: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Gošća dana Radio Nacionala bila je Oriana Ivković Novokmet izvršna direktorica GONG-a.

GONG je, naime, izrazio zabrinutost oko izrade Zakona o izbornim jedinicama. Model demografa Nenada Pokosa, za koji u Gongu ocjenjuju najizglednijem da će ga HDZ prihvatiti, u GONG-u smatraju lošim rješenjem jer dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica.

GONG je stoga izašao sa svojim prijedlogom kojeg je izradio profesor na Fakultetu političkih znanosti (FPZ) u Zagrebu Goran Čular.

Profesor Čular pojasnio je da je Gong predložio model po kojemu bi se Hrvatska umjesto na deset, dijelila na šest izbornih jedinica, uz zadržavanje postojećih jedinica za dijasporu i nacionalne manjine. Granice izbornih jedinica odgovarale bi županijskim granicama, ali i granicama povijesnih hrvatskih pokrajina, dok bi Grad Zagreb bio jedna izborna jedinica.

Pet je zahtjeva stručne radne skupine s ciljem ispunjavanje oba zahtjeva koje je ranije postavio ustavni sud: prvi je da svaki glas ima jednaku težinmu i drugi da se postave nove granice izbornih jedinica.

“Pitanje izbornih jedinica nije samo tehničko pitanje, nege temeljno pitanje političkog natjecanja” rekla je Ivković Novokmet. “Ustavni sud je rekao da je disbalans po jedinicama velik i time glasačko pravo građana nije jednako”.

“Model demografa Pokosa nudi teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica. “Frankenštajnski” spaja Novsku i Vir ili Osijek i Koprivnicu”, rekla je Ivković Novokemt.

Cijeli razgovor s Gošćom dana Radio Nacionala Orianom Ivković Novokmet poslušajte u nastavku:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.