OREŠKOVIĆ: “Retorika Andreja Plenkovića vrijeđa i građane i Povjerenstvo”

Čelnica stranke START i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dlija Orešković u subotu je za N1 komentirala predsjedničku kampanju, kao i odnos premijera Andreja Plenkovića prema Povjerenstvu.

Orešković je o Vladinoj odluci za prihvaćanjem zahtjeva inicijstive ’67 je previše’ rekla: “Ovo nije mudar potez, nego potez koji pokazuje strah za gubljenje glasova na izborima. Dokle god naše elite nastavljaju s praksom vođenjem stranačkim potrebama u donošenju odluka, ovo društvo ne može ići naprijed”.

Najveću štetu, smatra trpe građani i radnici. “Umirovljenicima mirovine već nisu dostatne za pristojnu starost. Mirovinski sustav nije održiv. Već sada ulažemo velik dio sredstava za održavanje. To nije mirovinski sustav. Silna sredstva su uložena u protureferendumsku kampanju, a jasno je da neće biti nikakvog otpora da se lažova nazove lažovom”, kaže.

O slučaju ‘Helsinki’ i Povjerenstvu kaže: “Za mene je to okupacija vlasti. Ne znam kako drugačije objasniti građanima da mi nismo podanici koji ćemo slijediti volju vođe. Neprihvatljivo je da on sebi dozvoli da ne odgovori na pitanje neovisnog tijela. To je pitanje odgovornosti. Stav i retorika Andreja Plenkovića predstavlja vrijeđanje građana i Povjerenstva”, rekla je.

Na pitanje kako vidi izjavu predsjednice Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Nataše Novaković, da ona ne može uzimati u obzir dokumente koji su objavljeni u medijima, Dalija Orešković kaže kako je Novaković potpuno u pravu.

“Plenković je napravio veliku sramotu, a da postoji osviještenost građana u da je takvo ponašanje neprihvatljivo već bi izbile velike demonstracije. Vlast mora pokazati poštovanje. Nataša Novaković je u pravu da nema potrebe da ona čita Večernji list. Institucije moraju pokazati snagu, propustitli smo sagraditi temelje države onako kako je to trebalo biti, da imamo državu koja sprovodi zakon”, rekla je Orešković.

Kazala je kako očekuje da će predsjednička kampanja biti ista kao zadnjih pet godina. “Obilaženje Hrvatske na račun poreznih obveznika, smijući se kao Olaf iz crtića Frozen. Ne vidim da radi na jačanju institucija, nitko nije tako otvoreno potkopavao državna tijela kao ona. Prvi politički pritisci nastali su u predmetu u kojem je ona očito povrijedila zakon. Tu su i sigurnosno obajveštajne agencije. Dopustili smo da se smijeni šef SOA-e bez ispunjenja zahtjeva, što je dovelo do toga da se sve druge institucije poruše kao domine”, rekla je Orešković o predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

“Manji kandidati mogu puno više ponuditi, mi možemo reći što očekujemo od Hrvatske u narednom periodu. Čini mi se da mi manji, koji imamo drugačije motive za sudjelovanje u kampanji, trebamo obratiti onima koji imaju spakirane kofere da razmišljamo o napretku, o održivom razvoju, okolišu, o devastiranju obale. Nama turizam nosi petinu BDP-a, a kvaliteta mora je iz godine u godinu sve lošija. Svjedoci smo rentijerskog gospodarstva za koje ne postoje komunalna infrastruktura. Koja god opcija dođe na vlast nastavit će koristiti sustav u obliku u kojem je sada”, kaže Orešković.

Istaknula je i kako Zoran Milanović nije dobar predsjednički kandidat. “Smatram da Milanović nije dobar kandidat jer je izgubio izbore koji su doveli do toga da se kotač povijesti krene okretati unazad. Vladavina prava danas ne postoji, smatram da je to njegov veliki teret. Iako se predstavlja kao progresivni domoljib nije pokazao nijednu progresivnu ideju”, rekla je Orešković.

Otkrila je i kako je njeno geslo ‘predsjednica bez maske’ te poručila kako govori o manjkavosti zakona i nudi konkretna rješenja.

Komentiraj