OREŠKOVIĆ “Reakcija predsjednice je deplasirana i degutantna”

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bivša predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković u srijedu je za N1 komentirala ‘slučaj Daruvarac’. Darko Kovačević zvani Daruvarac, podsjetimo, ovog je ljeta brutalno pretukao 18-godišnju Zadranku, a pušten je na slobodu nakon što ni nakon 6 mjeseci nije donesena presuda.

“Moj stav je drugačiji od onih kakve se moglo čuti ovih dana, meni je drago da se javnost senzibilizirala i mislim da je krajnje vrijeme i da na ovaj način građani traže bolju i učinkovitiju zaštitu, ovo je zaokret za 180 stupnjeva u odnosu na ono što smo mogli čuti u raspravama oko Istanbulske konvencije. S obzirom na stanje u hrvatskom pravosuđu, ne čini mi se da se u šest mjeseci može doći do osuđujuće presude. Mislim da je ovaj slučaj promptno vođen”, smatra Orešković.

Dodaje kako bi se tebalo usporediti slične slučajeve u kojima se sudilo za nasilje i nanošenje tjelesnih ozljeda. Kao odvjetnica, kaže da ti sudski postupci traju kudikamo duže i da se ročišta zakazuju u dužim vremenskim razdobljima nego je to bio slučaj u Zadru.

Orešković je komentirala i reakciju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na puštanje Daruvarca na slobodu. Predsjednica je izjavila da država koja ne može omogućiti presudu u primjerenom roku, ima ozbiljan problem. “Ona je sada kao da je probuđena iz nekog sna, sad je reagirala, a šutjela je kada je trebalo podržati Istanbulsku konvenciju, kada se to od nje očekivalo da će, s obzirom na njen položaj i ovlasti, stati uz žene”, kaže Orešković.

Pita zašto predsjednica i svi drugi političari koji su sada reagirali nisu to učinili kad su u pitanju veliki sudski procesi koji se na našim sudovima vode godinama. “Takva njezina izjava je deplasirana i meni degutantna. Ako je željela reagirati u skladu sa svojim ovlastima, problem je trebala uočiti na krupnim korupcijskim aferama, a to ona nije kadra učiniti jer ima situacija koje i nju samu kompromitiraju”, zaključila je Orešković.

Komentiraj