OREŠKOVIĆ: “Povjerenstvo je kamenčić u cipeli koji žulja cijelu Vladu”

Predsjednica stranke Start i kandidatkinja za predsjenicu Dalija Orešković u četvrtak je gostovala u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirala odluku Ustavnog suda o žalbi Tomislava Karalarka, te radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

“Teško je procijeniti kojim se to načelima i pravnom logikom vodio Ustavni sud u slučaju Tomislava Karamarka, kao i u kojem će pravcu ići promišljanje Upravnog suda, koji će sada odlučivati o tužbi protiv odluke Povjerenstva”, rekla je Orešković.

Bivša predsjednica Povjerenstva naglasila je kako Povjerenstvo nije prekoračilo svoje ovlasti. “Prva je s takvom retorikom krenula Kolinda Grabar Kitarović. To je način da se degradira ta institucija i rezultati njezina rada. U jednom od prvih predmeta koji su se odnosili na Matrinu Dalić, Jandroković je krenuo s najavom kako bi se trebala izmijeniti definicija sukoba interesa. Takvi pokušaji nisu ništa novo u političkoj volji i njima se Povjerenstvu žele smanjiti ovlasti i vezati ruke iza leđa”, rekla je Orešković.

Naglasila je kako je insititucija Povjerenstva, i pored osakaćenog zakona, postigla dobre rezultate. Povjerenstvo je danas, smatra, kamenčić u cipeli koji žulja sve u Vladi. Aktualna Vlada, dodala je, ima previše predmeta.

Kada je u pitanju njena kandidatura za predsjednicu, rekla je kako je njena glavna tema pravno uređena država. “Želja mi je da se pravni problemi rješavaju tamo gdje bi se to trebalo riješiti, u Saboru. Mi u praksi nemamo trodiobu vlasti”, poručila je.

Komentiraj