Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković oštro je kritizirala nacrt novog zakona kojim se regulira sukob interesa poručujući kako se ozakonjuje politički klijentelizam, piše Večernji list.

Daliji Orešković smeta što u zakon nije uvršten prijedlog Povjerenstva da se pod njihovu ingerenciju stave i direktori trgovačkih društava u vlasništvu županija, gradova i općina. “Koja je logika da zamjenik načelnika jedne male općine može biti u sukobu interesa, a da primjerice šef zagrebačkog Holdinga, s puno većim utjecajem, ne može”, pita se Orešković.

Prema prijedlogu zakona, otvara se mogućnost da se npr. gradonačelnik bez problema nakon isteka mandata zaposli na čelu neke od gradskih tvrtki, što je za Orešković neprihvatljivo. “To je ozakonjenje najviše razine političkog i stranačkog klijentelizma. U važećoj Strategiji suzbijanja korupcije teži se i zagovara jačanje antikorupcijskih mehanizama na razini regionalne i lokalne samouprave i inzistira na tome da se članovi uprava i nadzornih odbora biraju po kriterijima kompetentnosti i stručnih kvalifikacija, a tu nismo napravili ništa, osim što imamo slučajeve poput imenovanja mlađahnog sina ministra pravosuđa u nadzorni odbor lokalnog komunalnog poduzeća”, rekla je bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Komentiraj