Orban: “Postoji veoma jasna veza između terorističkih napada i imigracije”

Autor:

Foto: EPA/Zoltan Mathe HUNGARY OUT

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u četvrtak da vidi “jasnu vezu između terorističkih napada i imigracije”, u dolasku na europski summit u Bruxellesu.

“Iskreno se nadam da će sve veći broj ljudi ovdje u Bruxellesu uvidjeti da postoji veoma jasna veza između terorističkih napada i imigracije. Oni koji podupiru imigraciju podupiru i terorizam”, rekao je nacionalistički čelnik koji se protivi reformi sustava azila u EU-u.

Ta reforma, o kojoj se upravo pregovara, predviđa strožu kontrolu na vanjskim granicama EU-a i mehanizam solidarnosti između zemalja članica pred navalom migranata.

Nedavno su dvojica radikaliziranih stranaca kojima je odbijen zahtjev za azil počinila napade u Francuskoj i u Belgiji.

Predsjednici država i vlada trebaju na summitu razgovarati o povećanju višegodišnjeg proračuna EU-a u kojemu se predviđa 50 milijarda eura pomoći Ukrajini u iduće četiri godine – od čega 17 milijarda subvencija i 33 milijarde zajmova – te još 15 milijarda eura za upravljanje migracijama (stroža kontrola na granici i suradnja s trećim zemljama).

“Mađarsko stajalište je jasno (…) ne želimo davati novac migrantima, ne želimo davati novac Ukrajini, osim ako ne dobijemo dobro obrazložen prijedlog”, dodao je Viktor Orban.

Odgovarajući na pitanje o ratu Izraela i Hamasa, istaknuo je da je u “interesu Europe” da “stabilizira” regiju. “Ako se Izrael i Egipat destabiliziraju, priljev migranata s tog područja odmah će se okrenuti prema Europi”, rekao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.