Orban: “Nada u mir se zove Donald Trump, a Angela Merkel bi spriječila rat”

Autor:

epa10228682 Hungarian Prime Minister Viktor Orban attends an informal EU summit in Prague, Czech Republic, 07 October 2022. EU leaders will meet in the Czech capital to discuss pressing issues such as Russia's invasion of Ukraine and the block's energy and economic situation.  EPA/MARTIN DIVISEK

EPA/MARTIN DIVISEK

Mađarski premijer Viktor Orban se tijekom svog boravka u Berlinu u utorak založio za pregovore između Rusije i SAD-a o miru u Ukrajini i pritom naveo bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa kao pogodnog pregovarača.

„Možda će mnogima ovo zvučati brutalno, ali nada u mir se zove Donald Trump“, rekao je Orban na raspravi njemačkog časopisa Cicero o globalnoj političkoj situaciji.

Orban smatra da aktualni američki predsjednik Joe Biden zbog svojih verbalnih napada na ruskog predsjednika Vladimira Putina nije pogodna osoba za pregovore na strani SAD-a.

Mađarski predsjednik smatra da rat u Ukrajini neće biti okončan pregovorima Rusije i Ukrajine, nego Rusije i SAD-a.

„Tko vjeruje da ovaj rat može biti okončan rusko-ukrajinskim pregovorima, taj ne živi u realnosti. Raspodjela moći je negdje drugdje“, zaključio je Orban.

‘Merkel bi spriječila rat’

Orban, koji boravi u trodnevnom posjetu Berlinu, tijekom kojeg se susreo s aktualnim kancelarom Olafom Scholzom ali i bivšom kancelarkom Angelom Merkel, pohvalio je djelovanje bivše kancelarke nakon aneksije Krima 2014.

„Ono što je Angela Merkel učinila 2014. tijekom Krimske krize je remek-djelo“, rekao je Orban.

On je rekao kako tada nije došlo do rata samo zahvaljujući njemačkim diplomatskim naporima koji su, kako je rekao, ove godine, prilikom napada Rusije na Ukrajinu, izostali.

„U veljači nije bilo nikoga tko bi i pokušao spriječiti rat“, rekao je Orban, po čijem mišljenju bi Merkel spriječila rat u Ukrajini. Mađarski premijer žestoko je ranije kritizirao Merkel zbog odnosa prema izbjeglicama.

On je iznova kritizirao sankcije Europske komisije protiv Rusije. „Sankcije u ovoj formi će nas stajati glave“, rekao je Orban.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.